Eveniment

Schimbări la ANAF: Care sunt printre primele decizii ale Mihaelei Triculescu în fruntea Fiscului

Schimbări la ANAF: Care sunt printre primele decizii ale...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

10.01.2019, 16:14 29640

Printre primele decizii ale Mihaelei Triculescu la şefia ANAF se numără modificarea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, precum şi a formularelor 205 şi 207, proiectele de acte normative fiind supuse dezbaterii publice. 

Formularul 205 priveşte "Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit", iar formularul 207 este "Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi".

Modificarea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” este necesară pentru că, începând cu anul 2018, stabilirea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale se realizează de către contribuabili, prin autoimpunere. Proiect de ordin propune aprobarea unui nou formular, care va fi utilizat pentru declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate atât pentru veniturile realizate în anul 2018, cât şi pentru veniturile estimate a se realiza în anul 2019.

Modificările faţă de actualul formular sunt, în principal, următoarele: includerea rubricilor necesare stabilirii de către contribuabili a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2018; includerea unei secţiuni pentru declararea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, realizate în perioada 1 ianuarie - 22 martie 2018, inclusiv; modificarea secţiunii privind destinaţia unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câştigul net anual impozabil, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult sau pentru acordarea de burse private, întrucât prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.25/2018 a fost introdusă posibilitatea direcţionării sumei reprezentând 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în condiţiile legii; includerea unei secţiuni în vederea stabilirii venitului net anual impozabil şi a impozitului datorat pentru anul 2018, în cazul veniturilor din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real, potrivit art.118 din Codul fiscal; includerea unei secţiuni care să sprijine contribuabilii la stabilirea sumei de plată.

Declaraţia se depune până la data de 15 martie 2019, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

În cazul formularelor 205 şi 207, modificările sunt necesare ca urmare a modificării şi completării dispoziţiilor titlurilor IV şi VI din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Modificările legislative au vizat, în principal, următoarele aspecte: modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din jocuri de noroc la distanţă şi din festivaluri de poker; impozitarea veniturilor realizate de nerezidenţi din jocuri de noroc potrivit titlului IV din Codul fiscal; modificarea termenului de depunere a declaraţiilor informative privindveniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului. Declaraţiile informative se depun până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Proiect de ordin propune aprobarea modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare a formularelor 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit" şi 207 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi".

În cazul formularului 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”, se propun următoarele: eliminarea indicatorului ”venit brut”, având în vedere că, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2018, pentru veniturile din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, începând cu data de 23 martie 2018, obligaţia privind calculul, reţinerea şi declararea impozitului, pe fiecare beneficiar de venit, revine organizatorului sau plătitorului de venituri; introducerea veniturilor obţinute de nerezidenţi la jocurile de noroc practicate în România; includerea unei secţiuni referitoare la veniturile din dividende, în care sunt evidenţiate atât veniturile distribuite, cât şi veniturile plătite.

În cazul formularului 207 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi" se propune eliminarea informaţiilor referitoare la categoria venituri din jocuri de noroc pentru care, începând cu data de 23 martie 2018, veniturile obţinute de nerezidenţi la jocurile de noroc practicate în România se impozitează potrivit Titlului IV ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal, fiind aplicabile regulile de stabilire şi declarare prevăzute la acest titlu.

Astfel, prin abrogarea dispoziţiei prevăzute la art.223 alin.(1) lit.n) din Codul fiscal, impozitul pe veniturile obţinute din jocurile de noroc practicate în România de persoane nerezidente se declară în formularul 205.

Formularele 205 şi 207 se utilizează pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a veniturilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului, realizate începând cu 1 ianuarie 2018.

Mihaela Triculescu a fost numită în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la începutul acestui an, după revocarea lui Ionuţ Mişa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO