Eveniment

Scumpirile din septembrie inverseaza trendul de scadere anuala a inflatiei inceput in 1999

Scumpirile din septembrie inverseaza trendul de scadere anuala a inflatiei inceput in 1999

Click pentru imaginea marita

11.10.2007, 20:24 12

Inflatia de 6,03% din septembrie nu doar compromite tinta de 4% asumata de BNR pentru 2007, ci va face ca rata pe anul in curs sa depaseasca nivelul de 4,87% inregistrat in 2006, marcand incetarea trendului de scadere constanta a inflatiei incepand din 1999.
Florian Libocor, economistul sef al BRD-SocGen, estimeaza ca inflatia va incheia anul la peste 6%. "Probabilitatea asociata unei majorari a dobanzii de politica monetara pe 31 octombrie este apropiata de 100%. Amplitudinea majorarii poate fi de pana la un punct procentual, ducand astfel dobanda de la 7% pe an la 8% pe an", spune Libocor.
"Semnele inrautatirii perspectivelor de inflatie sunt evidente acum. Mediul economic se deterioreaza pe fondul cresterii mai lente a PIB, al scumpirilor si al adancirii dezechilibrelor externe. BNR ar putea fi fortata sa majoreze dobanda chiar la peste 7,75% si mult mai repede decat anticipam", comenteaza Florin Catu, economistul-sef al ING Bank Romania.
Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat pentru ZF ca revenirea inflatiei sub plafonul de 5%, permis de tinta de inflatie a BNR, este practic imposibila. Ghizdeanu afirma ca ultimul trimestru va fi dificil, tinand cont ca dezinflatia va avea ca adversari cresterea unor preturi administrate (gazele, care s-au scumpit deja la inceputul acestei luni), dar si revenirea unor expectatii inflationiste. El adauga ca o eventuala apreciere a leului nu va mai putea sprijini dezinflatia, ca in ultimii doi ani.
Comisia de Prognoza si-a revizuit recent in crestere estimarile de inflatie pentru anul acesta si pentru 2008 din cauza secetei, care a scumpit produsele alimentare peste asteptari in vara acestui an. In primavara, CNP estima ca inflatia va fi de 4,2% in decembrie 2007, iar ultima revizuire, operata in urma cu o luna, a dus prognoza la 4,5%. Dupa doua luni in care inflatia a depasit semnificativ asteptarile (august si septembrie), Ghizdeanu spune acum ca inflatia la finele anului va depasi cu siguranta pragul de 5%.
Din cauza inflatiei ridicate din septembrie, trimestrul al treilea al acestui an este primul din ultimele sapte trimestre in care inflatia anualizata raportata de Statistica depaseste estimarile (mai prudente) avansate de BNR.
Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, are o estimare in jurul a 5,5% privind inflatia la sfarsit de an, in timp ce Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro, o vede la
5,5-5,6%. "Probabil ca BNR va majora dobanda cu cel putin jumatate de procent pe 31 octombrie", spune Dumitru.
Datele privind inflatia au antrenat ieri pe piata valutara o intarire rapida a leului fata de euro, pana la 3,31 lei, jucatorii fiind cu gandul la o crestere a dobanzii BNR pe 31 octombrie.
"Cred ca a fost o reactie exagerata, ca si cand ar fi fost anticipata o crestere a dobanzii cu un punct procentual, ceea ce este improbabil, asa ca este de asteptat o corectie", spune Radu Craciun. El crede ca si o majorare a dobanzii cu jumatate de punct ar fi "destul de agresiva", putand antrena o intarire a leului.
"BNR nu se va intreba pe 31 octombrie daca sa ridice dobanda, ci cu cat. Cred ca vor ezita sa decida o crestere prea mare pentru ca ar provoca o apreciere a leului care ar readuce problemele din vara. Pe de alta parte, o crestere cu 0,25 puncte ar fi simbolica si fara consecinte pe piata", comenteaza Craciun.
Expertii FMI avertizeaza ca, in noul context dat de tensiunile de pe pietele financiare externe, completat de intreruperea "brutala" a dezinflatiei, de continuarea cresterii rapide a deficitului extern si a majorarilor de pensii si salarii, Romania nu mai poate conta pe confluenta de factori pozitivi care au permis in ultimii ani cresterea economica rapida in paralel cu scaderea inflatiei.
"Din iulie, mediul extern a inceput sa se inrautateasca, riscurile sunt reevaluate, iar preturile internationale ale energiei si ale produselor agricole de baza au continuat sa urce, generand preocupari privind trendul inflationist global", arata FMI.
De asemenea, Fondul avertizeaza ca deficitul extern va trebui sa se corecteze in cele din urma, in caz contrar datoriile externe urmand sa creasca pana la niveluri nesustenabile.
Deficitul comercial a fost de 1,77 mld. euro in august, in crestere cu 32% fata de august 2006, conform datelor de la Statistica. Din acest motiv, dezechilibrul a incetinit usor, de la un ritm de crestere de 63% dupa primele sapte luni pana la un plus de 59% dupa primele opt. Totusi, ritmul de crestere ramane mult peste cel de 45% inregistrat anul trecut, fapt care alimenteaza si explozia deficitului de cont curent, mult mai rapid decat anul trecut.
FMI sustine ca reducerea deficitului bugetar pe 2008 sub tinta de 2,7% si amanarea majorarilor salariale cel putin pana la jumatatea anului sunt esentiale. Nu in ultimul rand, FMI se indoieste de capacitatea guvernului de a cheltui sumele alocate pentru investitii, invocand riscul ca si acestea sa fie alocate in final tot pentru consum, asa cum s-a mai intamplat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO