Eveniment

Se intra in linie dreapta pentru taierea salariilor si pensiilor

Se intra in linie dreapta pentru taierea salariilor si pensiilor
02.06.2010, 23:43 34

Guvernul isi va asuma luni dupa-amiaza raspunderea in Parlamentpe cele doua legi privind masurile de austeritate, iar pana vinerideputatii si senatorii vor putea sa depuna amendamente la texte, adecis ieri conducerea Legislativului dupa o sedinta la care aparticipat si premierul Emil Boc.

Seful Executivului a spus la finalul sedintei ca a incercat sale explice parlamentarilor ca masurile de reducere a salariilor,pensiilor si supraimpozitarea sunt necesare pentru "a preveni mairaul care s-ar produce in sistem" daca nu s-ar lua masurile. "Apune in acest moment o povara suplimentara pe mediul privat, princresterea TVA si a cotei unice, ar fi insemnat sa omoram oricesansa de crestere economica a tarii. Am optat pentru aceastasolutie provizorie care restrange cheltuielile publice, astfelincat sa putem pregati o crestere economica sanatoasa in 2011. Sasperam ca, din acest punct de vedere, al evolutiei crizei economicemondiale, lucrurile nu se vor agrava", a afirmat Boc.

El a aratat ca, daca lucrurile nu se agraveaza si merg indirectia prognozata de Executiv, s-ar putea ajunge la o crestereeconomica in anii urmatori, iar pe parcursul anului 2011 s-ar puteareveni la nivelul din prezent al pensiilor.

Membrii guvernului vor avea o noua sedinta duminica-seara incare vor decide care sunt amendamentele parlamentarilor pe care levor accepta la cele doua proiecte de legi, dar nu sunt asteptatemodificari de fond la proiectele care stabilesc ca salariile de lastat se reduc cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Guvernul inca nu si-a facut curaj pentru a taia si salariilecelor 240.000 de angajati din companiile nationale. Ieri in sedintade Guvern subiectul a fost discutat, dar nu s-a luat nicio decizie,a anuntat ministrul dezvoltarii Elena Udrea.

Emotii la vot?

Majoritatea solida din jurul PDL incepe sa dea emotiiGuvernului, de vreme ce in ultimele zile s-au inregistrat mai multe"fracturi" la vot: de pilda la Comisia de munca din Senat, undeparlamentarii PDL au votat cot la cot cu PSD-ul diminuarea varsteide pensionare la femei de la 65 la 63 de ani. Un senator din PDL,Iulian Badescu, a demisionat ieri din partid inscriindu-se in PSDnemultumit de planul de masuri de austeritate.

Demisia lui survine celei a lui Silviu Prigoana, care este acumdeputat independent, pentru ca nu a vrut sa se supuna deciziei PDLde a renunta la afacerile cu statul. Si aliatii din noul partid destanga, UNPR, au anuntat ca nu vor vota la motiunea de cenzura pecare PSD a anuntat ca o va depune, dar ca vor sta in sala.

Pentru ca guvernul sa fie demis, trebuie inregistrate 335 devoturi in favoarea motiunii, iar PSD si PNL au impreuna doar214.

Pasii asumarii

  • Pana vineri, 4 iunie, senatorii si deputatii va trebui sadepuna amendamente la cele doua legi privind masurile deausteritate.
  • Duminica, 6 iunie, Guvernul va analiza ce amendamente vaaccepta.
  • Luni, 7 iunie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe cele doualegi in fata camerelor reunite ale Parlamentului.
  • Incepand de luni, 7 iunie, Opozitia are la dispozitie 3 zilepentru a depune o motiune de cenzura.
  • Motiunea de cenzura de voteaza in trei zile de la citireaei
  • Daca motiunea trece, Guvernul este demis, daca va fi respinsa,atunci legile sunt considerate adoptate.
  • Este asteptata contestarea legilor la Curtea Constitutionala,dupa ce Asociatia Magistratilor a anuntat ca va sesiza AvocatulPoporului in acest sens.
  • Daca CCR va accepta eventualele sesizari, atunci legile suntrespinse, daca le va respinge, atunci legile merg lapromulgare.
  • Dupa decizia Curtii, presedintele Traian Basescu are ladispozitie 20 de zile pentru a promulga legile, care vor fipublicate in Monitorul Oficial. Prevederile lor intra in vigoare latrei zile dupa publicarea in Monitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO