Eveniment

Serviciul datoriei publice a crescut cu 10 mld. €, cat jumatate din imprumutul de la FMI si UE

04.01.2010, 23:22 106

Pentru 2010, Finantele estimeaza diminuarea serviciuluidatoriei, respectiv a sumelor platite in contul datorieireprezentand rate si dobanzi, cu aproximativ 2,2 mld. euro, la 11,1mld. euro. Refinantarile de titluri de stat reprezinta in 2009 unprocent de 82,4% din totalul serviciului datoriei publiceguvernamentale, dublu fata de 43,1% cat au reprezentat in 2008.

Pe parcursul anului trecut deficitul extern s-a mutat de petraiectoria sectorului privat pe sectorul public.

Deficitul bugetar a devenit o amenintare, reflectandu-se si indatoria externa totala, din cauza necesitatilor in crestere alestatului de a se imprumuta pentru a-si acoperi cheltuielile.Datoria externa a sectorului guvernamental a ajuns dupa noua lunila 12,5 mld. euro, in urcare cu circa 2,2 mld. euro comparativ cusfarsitul anului 2008, potrivit datelor BNR.

In 2010 deficitul bugetar, estimat la 5,9% din PIB, va fifinantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiuni sialte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurataproape doua treimi din necesarul de finantare. Astfel, finantareaexterna va acoperi deficitul bugetar de anul viitor de 31,9 mld.lei in proportie de 54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei, conformestimarilor Ministerului Finantelor.

In 2009, finantarea externa a reprezentat 34,1%.

Datoria publica a crescut intr-un ritm alert anul trecut pentruca statul s-a imprumutat masiv atat la bancile locale, cat si lainstitutiile financiare internationale pentru a compensa scadereaveniturilor la buget.

In acest an, datoria publica guvernamentala va urca la 30,6%,comparativ cu 27,7% din PIB in 2009.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 se ridica lacirca 64 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta au totalizat2,26 mld. euro.

Datoria externa a bancilor a scazut cu 2,5 mld.euro

Bancile si-au redus datoria externa in primele noua luni din2009 cu 2,5 mld. euro, in timp ce companiile private si-au majoratusor imprumuturile atrase din afara, contrar asteptarilor BNR de lainceputul anului trecut.

"O explicatie pentru evolutia datoriei externe in cazul banciloreste faptul ca au transformat o parte din finantarile atrase petermen scurt in credite pe termen lung avand in vedere modificarealegislatiei privind constituirea rezervelor minime obligatorii", acomentat Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

La nivelul bancilor se constata o scadere la finantarile atrasepe termen scurt, in timp ce pentru creditele pe termen lung s-ainregistrat crestere, in conditiile in care a fost eliminataobligatia de constituire a rezervelor minime obligatorii lapasivele mai mari de doi ani.

In cazul bancilor, BNR se asteapta ca finantarile sa fierostogolite aproape integral, dupa ce grupurile financiare strainecu activitati in Romania si-au luat angajamentul de a mentinefinantarile acordate pe plan local. In schimb, in cazul companiilorscenariul era mult mai pesimist, estimandu-se ca aproximativjumatate din datorii s-ar putea sa nu fie prelungite, ceea ce ar fiinsemnat ca fir-mele ar fi avut nevoie de sume importante invaluta.

Insa, la sfarsitul lunii septembrie, bancile aveau de rambursatimprumuturi din strainatate de 22,4 mld. euro, in scadere cu 2,5mld. euro, in timp ce companiile private aveau o datorie de 21,2mld. euro, in usoara crestere fata de sfarsitul anului 2008,potrivit datelor bancii centrale.

Si finantarile intragrup atrase de companiile private auinregistrat un plus de 127 mil. euro comparativ cu sfarsitul anului2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO