Eveniment

Sistemele restrânse de distribuţie a medicamentelor au redus discounturile către farmacii

Preşedintele Consiliului Concurenţei (al patrulea de la stg. la dr.) a spus că anul acesta se vor deschide 20 de noi investigaţii şi se vor da amenzi de circa 20 mil. euro

Preşedintele Consiliului Concurenţei (al patrulea de la stg. la dr.) a spus că anul acesta se vor deschide 20 de noi investigaţii şi se vor da amenzi de circa 20 mil. euro

Autor: Cristina Cuncea, Ana Maria Petcana

07.05.2014, 00:03 123
Decizia unor producători farmaceutici de a utiliza un sistem restrâns de distribuţie cu unu, respectiv trei distribuitori a afectat nivelul discounturilor transferate farmaciilor, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei sectoriale derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică.

„Concluziile anchetei ar putea fi utile pentru noile măsuri luate de guvern în proiectul de lege al sănătăţii“, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concu­ren­ţei, la con­ferinţa „Mediafax Talks about Competition“.

Consiliul Concurenţei a declanşat în 2013 o nouă anchetă sectorială privind piaţa farma­ceutică, în cadrul acesteia analizându-se, printre altele, schimbarea sistemului de distribuţie a medicamentelor.

Această analiză se desfăşoară în contextul în care mai mulţi producători şi-au exprimat intenţia de a trece de la modelul clasic de distribuţie (prin mai mulţi distribuitori) la un model de distribuţie realizat direct de către producători sau printr-un număr redus de distribuitori.

  • - Amânarea introducerii unor medicamente pe lista de compensate poate fi considerată o practică anticoncurenţială şi o barieră de intrare pe piaţă, consideră Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. „Un medicament, în momentul în care intră pe lista de compensate, într-o proporţie mai mare sau mai mică, este decontat din bani publici. Sunt în acest moment medicamente care sunt pe lista de compensate şi medicamente care aşteaptă să intre pe lista de compensate care fac parte din aceleaşi categorii terapeutice. Întrebarea este dacă din punct de vedere concurenţial se favorizează medicamentele care deja sunt compensate, iar cele care aşteaptă sunt, cu alte cuvinte, defavorizate“.

  • - Investitorii străini care vin în România sunt dezavantajaţi de concurenţa neloială de pe piaţa locală, dar şi de tarifele pe care trebuie să le plătească diferitelor agenţii ale statului, a spus Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK). El a reclamat şi tarifele percepute de diferite agenţii ale statului, pe care, în opinia sa, nu le verifică nimeni.

  • - Consiliul Concurenţei va deschide în acest an circa 20 de noi investigaţii şi estimează că va aplica amenzi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, obiectivele fiind comparabile cu cele realizate anul trecut, spune preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO