Eveniment

Standard & Poor's ar putea reduce in urmatoarele luni ratingul de tara al Romaniei

28.09.2008, 20:42 22

O reducere a ratingului Romaniei nu este fundamentata, avand in vedere ca acesta este in mod nejustificat cel mai redus din Europa, iar plasarea Romaniei alaturi de tarile baltice atunci cand se fac estimari legate de posibilitatea reducerii calificativului de tara este, de asemenea, nejustificata, sustin mai multi analisti intervievati de ZF.

Printre efectele unei posibile diminuari a ratingului analistii amintesc deprecierea puternica a monedei nationale, cresterea costului finantarilor si diminuarea fluxurilor de capital cu efecte negative asupra evolutiei economiei in general.
Potrivit unui raport al Standard & Poor's (S&P), citat de Mediafax, agentia de rating ar putea reduce, in urmatoarele luni, calificativul de tara al statelor europene cu economii emergente si un grad de indatorare ridicat, printre care si Romania.
Cel mai recent anunt cu privire la calificativele acordate Romaniei a fost facut de S&P la jumatatea lunii aprilie, cand agentia a confirmat ratingurile pentru datoriile in valuta, "BBB minus/A-3", si in lei, "BBB/A-3", mentinand perspectiva negativa, pe fondul reactiei necorespunzatoare a autoritatilor la amplificarea dezechilibrelor macroeconomice.
Revizuirea in scadere a perspectivei de la "stabil" la "negativ" a fost operata la inceputul lunii noiembrie a anului 2007, elementul determinant fiind accentuarea dezechilibrelor externe. La finele lunii iunie, expertii S&P au facut o vizita de documentare in Romania si au discutat cu reprezentantii autoritatilor.
Economiile statelor cu un avans important al PIB in ultimii ani, ca Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Kazahstanul, Serbia si Muntenegru, se confrunta cu posibilitatea scaderii ratingului, perspectiva acestuia fiind evaluata la "Negativ" de specialistii S&P.
Necesarul de refinantare a datoriei externe a Romaniei in 2008 este de 44,6 mld. dolari, circa 25% din PIB, iar in 2009 urca la 50,3 mld. dolari, respectiv 29% din PIB.
Decizia de revizuire a ratingurilor in sens negativ poate fi luata daca dezechilibrele externe se amplifica si Romania continua sa aplice politici bugetare si salariale ciclice, care sa duca deficitul bugetar la peste 3% din PIB, sau daca perspectiva economica se inrautateste, conform analistilor.
"Decizia de diminuare a ratingului este foarte grea si trebuie luata cu responsabilitate. Ratingul acordat Romaniei este anormal de scazut. Ar fi justificata o reducere a ratingului, dar de la un nivel mai ridicat. Tinand cont de ratingul foarte redus acordat Romaniei, nu este fundamentata o scadere a acestuia", spune economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Referindu-se la incadrarea in aceeasi categorie cu tarile baltice, Dumitru considera ca este nejustificata.
"Este ciudata si incorecta aceasta asociere. Nu ne putem compara. Romania nu este in recesiune, desi avem probleme comparabile privind deficitul de cont curent. Avantajul nostru este politica monetara independenta. Avem curs de schimb flexibil. Tarile baltice nu au acest instrument de ajustare, ci numai politica bugetara.In plus, deficitul de cont curent din Romania nu a crescut ca pondere in PIB, ci s-a stabilizat", a explicat Dumitru.
La randul sau, Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank, apreciaza ca din perspectiva regiunii nu este normal ca Romania sa fie la un loc cu tarile baltice, in conditiile in care Romania are curs de schimb flexibil, iar tarile baltice au cursuri fixe.
Chidesciuc considera ca din perspectiva deficitului de cont curent exista un risc pentru Romania, dar unul foarte redus, in timp ce sub aspect fiscal exista o probabilitate de peste 50% ca deficitul bugetar sa treaca de 3% din PIB, ceea ce ar putea sa determine agentiile de rating sa duca ratingul in jos.
Deficitul de cont curent este finantat mult pe datorie, iar problemele pot sa apara in situatia in care nu mai vin acesti bani avand in vedere contextul international dificil, Romania fiind dependenta de finantarea externa.
Analistii readuc in discutie faptul ca o schimbare dura de perceptie cu privire la Romania, materializata in reducerea ratingului, poate sa duca la riscul unei "aterizari dure". In urma reducerii ratingului accesarea creditelor si refinantarea datoriilor curente se vor face la o dobanda mai ridicata. Indiferent daca ratingul va fi diminuat sau nu, costul finantarilor va continua sa creasca avand in vedere criza financiara internationala, sustine Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO