Eveniment

Statul taie pensii speciale, dar va plati contributii pentru militari si politisti. Cat pierde si cat castiga?

Statul taie pensii speciale, dar va plati contributii pentru militari si politisti. Cat pierde si cat castiga?

Ministrul muncii Mihai Seitan sustine ca, prin noua lege a pensiilor, economiile vor fi mai mari decat costurile suplimentare

18.02.2010, 23:20 1189

Statul ar putea inregistra un minus per ansamblu la nivelulbugetului ca urmare a aplicarii legii de eliminare a pensiilorspeciale, economiile la bugetul de stat prin micsorarea pensiilorspeciale putand fi depasite de cheltuielile necesare pentru platacontributiilor militarilor si politistilor la sistem, care vor fiplatite tot de la bugetul de stat.
Ministrul muncii Mihai Seitan a sustinut ieri intr-o conferinta depresa, pe baza unor simulari, ca economiile pe care le-ar puteaaduce reducerea pensiilor speciale la bugetul de stat ar putea ficuprinse intre 240 si 450 mil. euro pe an. El a spus ca circa20.000- 25.000 de persoane care beneficiaza in prezent de pensiispeciale vor fi afectate de recalcularea din legea pensiilor si vorpierde, in medie, cate 1.000- 1.500 de euro lunar.
Pe de alta parte, pentru cei 250.000 de militari, politisti siangajati ai serviciilor secrete activi care nu platesc decat 5%,statul va trebui sa sustina inca 26,3% din salariul brut pentrucontributii, ceea ce inseamna ca la o masa salariala de peste 2mld. euro, cheltuielile totale ar ajunge la 590 mil. euro, potrivitunui calcul al ZF. Seitan nu a explicat ieri care ar putea ficostul majorat al statului pentru aceste contributii, dar asustinut ca, per ansamblu, economiile vor depasi cheltuielilesuplimentare. "Contributia militarilor este la fel de valoroasa caa celorlalte categorii de persoane care primesc pensii, iarsalariile lor vor decide de acum incolo valoarea pensiilor pe carele vor primi. Costurile statului vor fi mai reduse prin crestereasalariilor brute ale militarilor decat cele pe care le implicaacordarea de pensii fara ca acesti bugetari sa contribuie", a spusSeitan.
Daca ministrul spune ca se vor reduce costurile, secretarul de statspune ca ele vor fi aceleasi. "Practic, se transfera banii de labugetul de stat la bugetul de salarii pentru a ajunge, intr-unfinal, tot la bugetul de pensii, iar costurile vor fi aceleasi", aexplicat Valentin Mocanu, secretar de stat in MinisterulMuncii.
El a precizat ca deficitul la fondul de pensii este acoperit inprezent de la bugetul de stat pentru a se putea plati pensiileaflate in plata la ora actuala, iar banii pentru cheltuielilesuplimentare aferente contributiilor pe care urmeaza statul sa leplateasca de acum incolo vor veni tot de la bugetul de stat.Oricum, desi premierul Boc afirma ca legea de eliminare a pensiilorspeciale va reduce deficitul de la bugetul de pensii, de 1,5 mld.euro in 2009, cheltuielile cu pensiile speciale aflate in platasunt de fapt numai de la bugetul de stat.
Statul ar putea pierde intre 140 si 350 mil. euro prin introducereain baza de contributie a militarilor si politistilor, in conditiilein care trebuie sa majoreze salariile brute ale acestor categoriide beneficiari.
"Atat timp cat costurile statului ar putea creste, nu vad ce sensar avea acest transfer de fonduri de la bugetul de stat la bugetulde asigurari sociale prin cresterea salariilor", crede EmiliaDragu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHouse.
De altfel, estimarile ministrului muncii, de o economie cuprinsaintre 240 si 450 mil. euro sunt diferite de cele avansate dereprezentantii Guvernului cu cateva zile in urma, care spuneau castatul va face economii intre 500 si 800 mil. euro prinrecalcularea pensiilor speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO