Eveniment

Statul va plăti dobânzi la taxele de mediu percepute abuziv încă de la momentul plăţii taxelor. Sunt pregătite 400 milioane de lei

Daniel Chiţoiu: Trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie. Mediafax Foto

Daniel Chiţoiu: Trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie. Mediafax Foto

Autor: Liviu Dadacus

23.04.2013, 00:05 1014

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a declarat ieri că bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 in­clude suma de 400 mil. lei pentru despăgubirea persoanelor care au plătit taxa de primă în­ma­triculare şi că România trebuie să aplice decizia Curţii Europene de Justiţie pe această temă.

„Sumele pentru despăgubiri referitor la taxa auto sunt prevăzute în bugetul fondului de me­diu. Noi avem prevăzut în acest an o sumă de aproa­pe 400 de milioane de lei pentru des­pă­gu­biri tuturor celor care au plătit taxa de primă în­matriculare. Într-adevăr, trebuie să aplicăm decizia Curţii Europene de Justiţie“, a spus Chiţoiu.

Săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a UE a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile române, cerând ca, la resti­tui­rea taxei de poluare, să primească şi o do­bân­dă calculată pentru perioada începând cu pla­ta respectivei taxe.

Mariana Irimie - care, pentru un autoturism înma­triculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare prevăzută de OUG 50/2008 - este în proces cu Administraţia Finan­ţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma care trebuie să îi fie restituită. Sibianca a cerut să primească şi dobândă în­ce­pând de la data plăţii taxei şi până la cea a res­tituirii sale efective. Dobânda este de circa 9.500 de lei, iar taxa plătită în 2008 a fost de 6.700 lei.

Avocatul persoanei respective, Dragoş Târşia, a declarat că după decizia instanţei mulţi dintre cei care vor cere plata dobânzii vor primi sume mai mari chiar decât taxele de poluare plătite.

„Această decizie are o importanţă majoră, în­trucât obligă statul să restituie nu atât suma pre­levată sub titlul de taxă de poluare, cât şi do­bân­da aferentă în materie fiscală, calculată de la da­ta perceperii acestei taxe şi nu de la data ce­re­rii de restituire, cum prevedea, până ieri (joi - n.red.) articolul 124 din Codul de procedură fis­cală. Sunt multe cazuri în care dobânda va întrece ta­xa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobânda este de peste sută la sută din cuan­tumul taxei“, a afirmat vineri Dragoş Târşia.

El se aşteaptă la o nouă „avalanşă de procese“, de data aceasta vizând dobânda.

Peste 300.000 de proprietari de maşini au câştigat procesele pentru restituirea taxei de poluare, considerată ilegală de către instanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO