Eveniment

Ştiri pe scurt - Eveniment - 28 septembrie 2010

Autor: Mediafax

27.09.2010, 23:10 36

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, lansează ocarte

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va lansa miercuri cartea"Contribuţii teoretice şi practice în domeniul politicilor monetareşi bancare", dedicată aniversării a 130 de ani de la înfiinţareabăncii centrale. Isărescu este autor, coautor sau coordonator aunui număr de 30 de cărţi şi a publicat 15 lucrări ştiinţifice.Printre altele, Isărescu a scris cartea "Reflecţii economice",publicată în trei volume. Totodată, guvernatorul BNR a participatla circa 100 de comunicări ştiinţifice din cadrul unor reuniunifinanciar-bancare interne şi internaţionale, a elaborat peste 60 destudii şi a coordonat aproximativ 10 studii de cercetare înperioada activităţii de cercetător ştiinţific la Institutul deEconomie Mondială (1971 - 1990).

CFR repară acoperişul Gării de Nord cu 1,36 mil.lei

CFR SA a selectat firma Transeuro, din comuna Gheorghe Lazăr,judeţul Ialomiţa, pentru a repara acoperişul Gării de Nord dinBucureşti, valoarea contractului fiind de 1,36 milioane de lei,fără TVA. Contractul va avea o durată de şase luni de la dataatribuirii şi va fi finanţat din surse proprii ale CFR SA, se aratăîntr-un anunţ al companiei. "Având în vedere degradarea foarteavansată a învelitorii de tablă, a jgheaburilor şi burlanelor cares-au spart datorită ninsorilor abundente din această iarnă, înmajoritatea încăperilor de la etajele superioare au apărutinfiltraţii mari de apă producând degradări ale tencuielilor lapereţi şi tavane, favorizând apariţia mucegaiului, precum şidegradări ale mobilierului, a pardoselii şi aparaturiielectronice", se precizează în anunţ. Firma are doi asociaţipersoane fizice, Titi Petru (50%) şi Toader Costel (50%).

Henri Coandă este gata pentru Shengen

Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB) a fost certificatca aerogară internaţională, îndeplinind toate condiţiile prevăzutede noua legislaţie în domeniu, în vederea aderării României laspaţiul Schengen. Certificarea ca aeroport internaţional este ocerinţă obligatorie pentru aderarea la spaţiul Schengen şi pentru aputea opera zboruri în statele non-Schengen. Astfel, aeroportul afost evaluat, în perioada iulie-august, de către o comisie numităprintr-un ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii,care a verificat dacă îndeplineşte cerinţele necesare, a anunţat,luni, CNAB. Din comisie au făcut parte reprezentanţi aiMinisterului Transporturilor şi Infrastructurii, MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii şiDezvoltării Rurale şi Ministerului Sănătăţii.

Sâmbătă se redeschide Piaţa Obor

Producătorii agricoli care vor să îşi vândă produsele în PiaţaObor vor plăti de sâmbătă, când va fi deschis noul complex, 15 leipe zi pentru închirierea unei tarabe, reprezentanţii PrimărieiSector 2 spunând că vor fi "eliminaţi intermediarii şi clanurilemafiote care cresc artificial preţurile".

Primăria Sectorului 2 al Capitalei a anunţat, luni, că preţulunei tabere pentru o zi în Piaţa Obor va fi începând de sâmbătă de15 lei pe zi.

Reprezentanţii administraţiei publice de sector au precizat căvor fi închiriate tarabe "numai adevăraţilor producători agricoli",în acest sens fiind cerute documente care să ateste că persoanelese ocupă "personal de cultivarea legumelor şi fructelor".

O altă măsură pentru menţinerea Pieţei Obor printre cele maiieftine din Capitală va consta în "eliminarea intermediarilor şi aclanurilor mafiote care cresc artificial preţul la legume şifructe", au mai spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 2.

8,5 milioane de lei pentru detectoare de incendiu înspitale

Ministerul Sănătăţii alocă 8.500.000 lei pentru 62 de unităţisanitare din reţeaua proprie în scopul achiziţionării deechipamente de detecţie şi avertizare incendiu, mentenanţă şiinstruire a personalului, a informat instituţia. Ministrulsănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, în urma analizelor efectuate lanivelul unităţilor sanitare cu paturi, să fie repartizată suma deaproximativ 8.500.000 de lei pentru dotarea mai multor spitale cusisteme de detecţie şi avertizare de fum, informează MinisterulSănătăţii ieri, într-un comunicat. Pentru evitarea oricăror blocajeîn desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică, MinisterulSănătăţii a luat decizia ca acestea să fie organizate la nivelulfiecărei unităţi cu paturi, cu finanţare de la minister. MinisterulSănătăţii analizează posibilitatea ca în anul 2011, în funcţie deprevederile bugetare, să repartizeze fonduri şi altor unităţisanitare pentru evitarea producerii unor evenimente grave şiderularea în condiţii optime a activităţii medicale, a precizatsursa citată. După incendiul de la Maternitatea Giuleşti din 16august, autorităţile au constatat că în unităţile sanitare nuexistă detectoare de fum şi nici sisteme de avertizare.

Angajaţii penitenciarului Vaslui, la miting în faţa uneibănci

Sindicatul "Megas" de la Penitenciarul Vaslui vrea să pichetezesediul central al BCR din Capitală, în data de 7 octombrie, în semnde nemulţumire faţă de politica băncii în ceea ce priveştedobânzile şi comisioanele practicate la creditele pe care le augardienii penitenciarului vasluian.

După ce, în urmă cu o săptămână, au protestat legal timp de ooră în faţa sediului din Vaslui al BCR, cel puţin 50 de angajaţi dela Penitenciarul Vaslui vor să-şi continue acţiunea sindicală laBucureşti, în faţa sediului central al aceleiaşi bănci. În acestsens, conducerea Sindicatului "Megas" a solicitat liderilorconfederaţiei "Cartel Alfa", la care sunt afiliaţi, obţinerea de laPrimăria Bucureşti a autorizaţiei necesare pichetării sediului BCRîn 7 octombrie. "Am decis să continuăm seria acţiunilor îndreptateîmpotriva acestei bănci, în condiţiile în care sunt practicate încontinuare dobânzi mari, iar comisionul de risc este menţinutabuziv", a declarat ieri Ion Luca, liderul Sindicatului "Megas"Vaslui.

Grupaj realizat din surse Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO