Eveniment

Stupoare în Parlament: cu FMI la uşă, Legislativul votează reducerea TVA şi neimpozitarea unor pensii

Stupoare în Parlament: cu FMI la uşă, Legislativul votează reducerea TVA şi neimpozitarea unor pensii
20.10.2010, 23:59 26

Stupoarea a pus ieri stăpânire pe Camera Deputaţilor după votuldat pe cele două legi - legea de re­du­cere a TVA la 5% laalimentele de bază şi cea de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 delei - acte normative care, odată aplicate, ar avea un impactbugetar de peste un miliard de euro anual.
Soluţiile întrevăzute au fost două: fie pre­şedintele TraianBăsescu retrimte legea în Parlament, potrivit prerogativelorcon­sti­tu­ţionale care îi conferă acest drept, fie Gu­vernul emiteun act normativ care să corecteze această greşeală.

Greşeală? Opoziţia a susţinut că votul a fost unul conştient. Înfapt, opoziţia a fost la fel de mirată că cele două iniţiativenormative care îi aparţin au trecut cu largul concurs al puterii.Neaşteptându-se ca iniţiativele lor să treacă, mulţi dintredeputaţi opoziţiei nici nu au participat la vot, fiind pe holuri înacele momente.
Legea privind reducerea TVA a trecut cu 290 de voturi "pentru".Nici un vot îm­po­trivă şi nicio abţinere. În Cameră, puterea are178 de voturi, iar opoziţia 147. Dacă ar fi să credem că deputaţiiputerii nu au ştiut ce votează, ar trebui să admitem că doar ei nuau înţeles, în vreme ce toţi deputaţii opoziţiei au ştiut cevotează şi doar aşa se poate explica cum legea a trecut cu 290 devoturi "pentru". Pentru că, dacă un singur deputat din opoziţies-ar fi înşelat, ar fi trebuit să fie înregistrat măcar un votîmpotrivă.

Cum a votat ministrul finanţelor pentru reducereaTVA
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomi­ţia­nu, care este şi deputat,fost unul dintre cei care au votat pentru reducerea TVA. El,alături de alţi deputaţi PDL, a susţinut că a fost o eroare.Ministrul a precizat că a fost vorba despre un vot pentru raportulde respingere.
"S-a pus problema unui raport de respin­gere şi votul ("pentru" -n. red.) a fost pentru raport de respingere."
Nimeni nu a explicat însă ce făcea în acele momente şefa Camerei,Roberta Anas­tase, cea care explică deputaţilor ce şi pentru cevotează.
Tot Ialomiţianu a găsit salvarea: fie pre­şe­dintele ţăriiretrimite legea în Parlament, fie Guvernul corectează actulnormativ.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toa­der, a declarat că îşi asumăgreşeala pri­vind vo­tarea de către PDL a celor două pro­iecte delege: "A fost o confuzie pe care mi-o asum".
Toader a mai spus că PDL va depune o iniţiativă legislativă deanulare a celor două proiecte de lege.
Opoziţia susţine însă altceva. Viorel Şte­fan (PSD), şeful Comisieide buget-finanţe din Cameră, a susţinut că Guvernul şi-a asumat încunoştinţă de cauză acest demers.
"În plen a fost adoptată, la vot final, iniţia­tiva noastră dereducere a cotelor de TVA pen­tru produsele alimentare de bază.Iată că deja unul dintre obiectivele programului de gu­ver­narelansat la Congres (Congresul PSD de săptă­mâna trecută - n.red.) afost atins", a declarat Ştefan."
Totuşi, în punctul de vedere transmis Parla­men­tului, Guvernulprecizează că nu susţine acest proiect de lege.

"Sunt puţin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un momentîn care noi nu eram în sală, şedinţa fiind condusă de RobertaAnastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un votfavorabil iniţiativei, ne face să credem că Guvernul şi-a asumat încunoş­tin­ţă de cauză aceste demers", a mai spus ViorelŞtefan.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a mers pe urmaraţionamentului lui Ştefan: legea prin care scade TVA a fost votatănu din greşeală, ci pentru că în subconştient erau de acord cupropunerea.

Duşa a afirmat că motivele invocate de deputaţii PDL pentruadoptarea propunerii legislative prin care TVA la alimente de bazăşi construcţii se reduce la 5% sunt puerile: "Justifi­cările PDLsunt poveşti de adormit copiii. Este pueril să spui acum că aivotat din greşeală. Adevărul este că, în sinea lor, însub­con­ştientul lor, susţineau această propunere, ştiau că estebună şi au îmbrăţişat-o".
Prezent ieri la Parlament, secretarul de stat în MinisterulAgriculturii Adrian Rădu­lescu a de­clarat agenţiei Mediafax căpar­lamentarii PDL şi UDMR nu au ştiut ce votează atunci când audecis scăderea TVA la alimentele de ba­ză şi că taxa nu poatescădea pentru că s-ar în­călca acordul cu Fondul MonetarInternaţional.

Ministrul muncii: Guvernul trebuie să aplice ce a votatParlamentul!
Însă nu toată lumea crede în varianta de corectare a celor douălegi. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a susţinut că atâta timp câtLegisla­ti­vul s-a pronunţat asupra neimpozitării pen­siilor maimici de 2.000 de lei, Executivul tre­buie să aplice, recunoscând căa votat şi el redu­cerea TVA la 5 % pentru alimentele debază.
Ioan Botiş a arătat că, potrivit principiului sepa­rării puterilorîn stat, este atribuţia Parla­men­tului de a vota legi, iar aExecutivului de a le pune în aplicare.
"Legislativul s-a pronunţat, noi, Executivul, tre­buie să punem înaplicare", a susţinut mi­nis­trul muncii.
În ce priveşte reducerea TVA la 5 % pen­tru alimentele de bază,ministrul Ioan Botiş a recunoscut că a votat pentru această măsură:"Am votat şi eu această lege".

Tănăsescu, FMI: Efectele nu se cunosc
Discuţiile cu FMI nu au avut în vedere până acum reducerea TVA la5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000de lei, astfel că decizia Parlamentului trebuie analizată cu grijăşi trebuie văzute efectele, a declarat reprezentantul României laFMI, Mihai Tănăsescu.
"Este clar că din discuţiile de până acum nu am avut în vedere oastfel de alternativă. Pro­ba­bil că o asemenea decizie aParla­mentului tre­bu­ie analizată cu grijă în perioadaurmă­toa­re, să vedem care sunt efectele ei", a spusTănă­ses­cu.
El a afirmat că în momentul de faţă nu poate fi calculat impactulpe care o astfel de decizie îl poate avea şi trebuie văzut dacă vain­tra în vigoare, când va intra în vigoare şi cum îşi va produceefectele.
"Deciziile Parlamentului sunt suverane în fiecare stat. Nimeni nupoate să intervină în acest sens. Dacă această lege va intra înefec­tivi­ta­te, în mod cert vom discuta care sunt conse­cin­ţeleei", a continuat reprezentantul Româ­niei la FMI.
Întrebat despre varianta vehiculată recent privind reducerea coteiunice, Tănăsescu a menţionat că nici această alternativă nu a fostluată în vedere până acum.

Analiştii: Tot populaţia va suferi la final dinneimpozitarea pensiilor şi reducerea TVA
Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei şi reducerea TVA laalimentele de bază sunt măsuri nesustenabile şi vor cauza pierderide venituri la buget care trebuie compensate prin noi acţiunirestrictive, în urma cărora va suferi tot populaţia, considerăanaliştii economici.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că cele douămăsuri nu sunt potrivite pentru contextul economic actual şi vorafecta până la urmă tot populaţia.
"Reducerea TVA la alimentele de bază este lipsită de sens pentru căpreţurile sunt rigide şi nu cred că o să vedem o scădere apreţurilor la alimente, ci, dimpotrivă, probabil că vor existauşoare creşteri. Mai mult, veni­tu­rile obţinute din aplicarea TVAla alimentele de bază sunt semnificative, iar până la urmă totconsumatorul va suferi pentru că pierderile la buget trebuiecompensate prin alte măsuri restrictive", a spus Anghel pentruMediafax.
Analistul BCR a explicat că reducerea fiscalităţii este, înprincipiu, o măsură bună, dar trebuie privită prin prismanecesităţii realizării de investiţii în economie.
Şi economistul-şef al ING, Nicolaie Chi­des­ciuc, crede că celedouă măsuri sunt clar ne­sus­tenabile din punctul de vedere alrealităţii eco­nomice actuale şi ajutării bu­getare şi au un impactputernic negativ privind eventuala reve­nire pe creştere aeconomiei.
"Reducerea TVA nu are deloc impact pozitiv asupra consumatorilor,întrucât pre­ţurile vor continua să crească, dar cu un ritm uşormai redus decât în lipsa implementării diminuării fiscalităţii", aspus Chidesciuc.
De asemenea, economistul-şef al Raiffei­sen Bank România, IonuţDumitru, afirmă că s-a făcut o regretabilă eroare tehnică,inacceptabilă.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, crede cămomentul votului celor do­uă măsuri a fost nepotrivit, întrucâtmi­siu­nea FMI tocmai a sosit în România, iar Parla­men­tul ar fitrebuit să aştepte o con­sultare cu re­pre­zentanţii instituţieifinanciare internaţionale.
Analistul UniCredit Ţiriac arată că neimpozitarea pensiilor şireducerea TVA la alimentele de bază nu sunt veşti bune pentrubugetul de stat.

S-ar ieftini alimentele după scăderea TVA?

Agrostar:Alimentele nu se ieftinesc

Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactulscăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18%ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări aleacestora şi creşterea fraudei fiscale.
"Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se vasimţi la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile", aspus Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei Agrostar.
El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scădereaTVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător,procesator şi comerciant.
"Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este omăsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a seresimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toatăfiliera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi deCodul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate,preţurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se varesimţi o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori",a adăugat Ştefan.

Rompan: vede un impact ridicat


Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan,crede că produsele alimentare se vor iefini cu circa 18% în urmascăderii TVA.
"În plus, va fi o concurenţă loială în piaţă şi încasările bugetarevor creşte, pentru că va creşte baza de impozitare", a afirmatel.

Nicolae Minea, preşedintele Romalimenta, crede că legea va aveadoar efecte negative.
"Această lege este o tâmpenie. Va fi greu de cuantificat ceînseamnă carne proaspătă sau lapte pentru consum, de exemplu. Dacăvei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel careproduce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o procesează TVAeste mare. Această lege va fi greu de aplicat şi va creşteevaziunea", a spus Minea.

Adrian Vasilescu, BNR:Scăderea TVA arată dezinteresulaleşilor faţă de Legislativ

Decizia Camerei Deputaţilor privind reducerea TVA pentrualimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 leireflectă dezinteresul unora dintre parlamentari faţă de discuţiilelegate de proiectele legislative, apreciază Adrian Vasilescu,consilierul guvernatorului BNR.
"Este chiar dizgraţios să vezi la televizor cum cineva vorbeşte latribună în Parlament şi un parlamentar stă cu spatele la tribună şivorbeşte cu un coleg. (...) Atâta vreme cât văd în Parlament defoarte multe ori dezinteres faţă de ce se discută acolo - nu secitesc legi, se ridică mâna la întâmplare - trebuia să ajungem laacest moment, care s-ar putea să fie un moment al adevărului, însensul că să vedem o zguduire, o dezbatere care să pună odatălucrurile la punct", a declarat Vasilescu.
Întrebat dacă decizia deputaţilor va afecta preţurile alimentelor,Vasilescu a răspuns că nu crede că este momentul pentru o astfel dediscuţie pentru că acest lucru nu se va întâmpla.
El a mai spus că afirmaţiile sale nu au fost făcute în calitate deconsilier al guvernatorului BNR, ci "ca simplu observator care seuită la televizor".

FIA: Decizia trebuie completată cu altele

Preşedintele sindicatului Federaţia din Industria Alimentară(FIA), Dragoş Frumosu, a declarat că decizia de scădere a TVApentru alimentele de bază vine în sprijinul populaţiei, dar cătrebuie completată cu alte măsuri astfel încât să scadă preţurilepentru cumpărători.
Potrivit lui Dragoş Frumosu, această lege trebuie promulgată depreşedinte, chiar dacă au apărut informaţii legate de o eroare avotului, deoarece vine în sprijinul populaţiei sărace.
Liderul Federaţiei din Industria Alimentară a susţinut că esteincredibil că după ce s-a votat această lege au apărut voci carespun că a fost vorba de o eroare.
"Acest lucru înseamnă că parlamentarii PDL ori nu au fost prezenţi,ori au dormit, ori nu-i interesează să voteze decât la comandă,ceea ce înseamnă o ruşine la adresa acestora. Dacă preşedintele nupromulgă legea înseamnă «că-şi iubeşte foarte mult poporul»", asusţinut liderul sindical.
Acesta a subliniat că această lege ar trebui completată cu altemăsuri pentru a-şi găsi efectul în comerţ, astfel că ar trebuifăcut un control drastic pentru a scădea preţurile pentrupopulaţie.
Potrivit lui Frumosu, această lege duce şi la o scădere a evaziuniifiscale, nu atât la cereale, cât la carne, legume, fructe, undefoarte mulţi comercianţi vor fi d

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO