Eveniment

Summit important la Bucureşti. Prima vizită în România a unui premier al R.P. Chineze după 19 ani

Summit important la Bucureşti. Prima vizită în...
24.11.2013, 17:15 1029

In perioada 25-28 noiembrie 2013, Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, se afla intr-o vizita oficiala in Romania.

Oficialul Chinei a raspuns astfel la invitatia adresata de premierul Victor Ponta, atunci cand acesta a fost in vizita in Beijing, in luna iulie 2013, potrivit stirileprotv.ro

Premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze va fi insotit de o importanta delegatie guvernamentala si de oameni de afaceri - fiind prima vizita in Romania a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze dupa 19 ani.

Conform unui comunicat al guvernului Romaniei, vizita are drept obiectiv "consolidarea relatiilor politice bilaterale, atat in plan politic, economic, cat si in alte domenii, in cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza si in contextul pregatirilor pentru aniversarea, in 2014, a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si a 10 ani de la semnarea Parteneriatului."

De asemenea, va fi adoptata o "Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale".
Nu in ultimul rand, premierul Chinei, Li Keqiang, va sustine si un discurs in Parlamentul Romaniei, care va fi transmis LIVE de PROTV NEWS.

Tot in aceste zile vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterala in domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.

"Cei doi premieri vor avea si un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii sefilor de stat si de guvern Europa Centrala si de Est –China (16+1), care se va desfasura la Bucuresti, in data de 26 noiembrie 2013. De asemenea, in cadrul discutiilor o atentie deosebita va fi acordata propunerilor de consolidare a relatiilor strategice dintre Uniunea Europeana si China, urmare a deciziilor politice importante luate cu ocazia Summit-ului UE-China, desfasurat la Beijing in perioada 21-22 noiembrie a.c. Vor fi abordate si alte teme de actualitate de pe agenda internationala" - se mai arata in comunicatul de presa al Guvernului Romaniei.

Din delegatia chineza oficiala vor face parte:

1. Wang YI, ministrul afacerilor externe
2. Xu SHAOSHI, ministrul comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma
3. Lou JIWEI, ministrul finantelor
4. Gao HUCHENG, ministrul comertului
5. Xiao JIE, secretar general adjunct al Consiliului de Stat
6. Ning JIZHE, director al oficiului de cercetare al Consiliului de Stat
7. Huo YUZHEN, ambasador extraordinar si plenipotentiar al R.P. Chineze in Romania
8. Song TAO, ministru adjunct al MAE, secretar general al Secretariatului pentru Cooperarea dintre China si tarile Europei Centrale si de Est
9. Shi GANG, seful Cancelariei Primului Ministru

Pe 26 noiembrie 2013 se va desfasura la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-ministrii din Europa Centrala si de Est si China.

Alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Chinei, Li Keqiang, la reuniunea la nivel inalt vor participa sefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croatiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei si Ungariei si ministrul de externe din Letonia.

Aceasta este a doua reuniune a sefilor de guverne din tarile Europei Centrale si de Est si China, dupa cea organizata in 2012 la Varsovia.

Cu ocazia reuniunii la nivel inalt de la Bucuresti, prim-ministrii "vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an in urma la Varsovia, vor aborda domeniile si mijloacele concrete de dinamizare a relatiilor comerciale si investitionale intre cele doua zone, prin proiecte de cooperare in domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT si turism".

De asemenea, in cursul zilelor urmatoare, vor avea loc si intrevederi bilaterale ale prim-ministrului Romaniei cu premierii tarilor din regiune.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucuresti, unde va participa la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, a creat ingrijorare la Bruxelles, fiind vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul, potrivit Financial Times.

Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est va avea loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, in Bucuresti. La reuniune vor fi prezenti aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului privat, public si de stat din China, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Macedonia.
Premierul Li va prezenta masuri pentru promovarea cooperarii Chinei cu tarile din regiune si va discuta cu lideri din 16 state despre imbunatatirea cooperarii, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO