Eveniment

Surpriză de început de an. Comerţul cu amănuntul a crescut cu două cifre în ianuarie: plus 11%

Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania: “Comerţul cu amănuntul a continuat să evolueze peste potenţial pentru a cincea lună consecutiv în ianuarie.”

Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania: “Comerţul cu amănuntul a continuat să evolueze peste potenţial pentru a cincea lună consecutiv în ianuarie.”

Autor: Iulian Anghel

05.03.2020, 00:07 1088

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 11,1% în ianuarie, cel mai înalt ritm înregistrat în prima lună dintr-un an, din ianuarie 2016 încoace.

Evoluţia de început de an este în contradicţie cu aşteptările de domolire a consumului, ca urmare a epuizării capacităţii statului de a interveni pe cale administrativă pentru majorarea semnificativă a veniturilor salariale.

Creşterea din 2016 de 13,5%, în ianuarie, a avut o explicaţie la îndemână. TVA scăzuse de la 1 ianuarie de la 24% la 20% la produsele generale şi de la 24% la 9% la alimente (plus cota de 5% pentru manuale, ziare, etc.). Prin urmare, preţul la raft a scăzut, iar consumul a crescut. Au existat şi acum creşteri, de la începutul anului, dar nu spectaculoase. Salariul minim brut a crescut cu 7%, au mai crescut salariile în virtutea legii salarizării unitare, dar nu au fost reduceri de taxe şi nici majorări substanţiale de venituri.

Eliminarea supraacizei la carburanţi este unul dintre motivele creşterii consumului, o creştere peste potenţial însă, comentează Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania: “Comerţul cu amănuntul a continuat să evolueze peste potenţial pentru a cincea lună consecutiv în ianuarie. În dinamică, an/an, comerţul cu amănuntul a accelerat de la 9,3% în decembrie la 11,1% în ianuarie”.

Aici se adaugă majorarea venitului real disponibil al populaţiei, atât cât a fost, şi climatul pozitiv din piaţa creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO