Eveniment

Taxa pe micro de 3% este desfiintata, iar firmele vor plati anticipat impozit pe profit

14.01.2010, 23:21 1375

Microintreprinderile sunt taxate din acest an ca orice firma,trebuind sa plateasca impozit pe profit de 16% si nu mai auposibilitatea sa opteze intre aceasta alternativa de taxare siimpozitul pe venit de 3%, a declarat ieri Sebastian Vladescu,ministrul de finante. In plus, toate companiile din Romania vorplati impozitul pe profit anticipat, pe baza profitului obtinut inanul anterior, ca la banci.

"Din acest an microintreprinderile platesc impozit pe profit de16%. Nu mai pot sa aleaga alternativa platii impozitului de 3% pevenituri", a spus ieri Vladescu, prezent in Parlament ladezbaterile la proiectul de buget pe 2010. Masura va afecta inprimul rand microintreprinderile din servicii, unde rata profituluieste mai mare de 30-40%. La o companie cu venituri anuale de100.000 de euro, impozitul tip micro de 3% presupunea plata catrestat a 3.000 de euro pe an. Daca profitul brut este de 80.000 deeuro, de exemplu, impozitul de 16% presupune plati catre stat de12.800 de euro, deci de patru ori mai mult decat la micro. La40.000 de euro profit brut, impozitul este 6.400 de euro, dublufata de micro, iar la 20.000 de euro profit brut impozitul esterelativ egal.

Cu alte cuvinte, ca sa nu dea mai multi bani la stat, companiilecu o marja de profit mai mare de 20% care preferau pana acum saplateasca impozit tip micro trebuie sa aiba o profitabilitate maimica de 20%, adica sa-si mareasca cheltuielile. In situatia in careaceste firme inregistreaza pierderi, platesc ca si celelaltecompanii impozit minim, care este intre 500 si 1.500 de euro laacest nivel al veniturilor. Lista companiilor care vor platiimpozit minim a fost restransa. (Vezi tabel in pagina 3.)

Masura afecteaza cele circa 450.000 de microintreprinderiinregistrate, societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale decel mult 100.000 de euro. In total sunt 550.000 de firme inRomania. Masura este dur criticata de intreprinzatori.

"Nu ajungea ca impozitul minim a dus la inchiderea a cateva sutede mii de firme, vine si aceasta masura care va avea efectasemanator: vor mai disparea niste microintreprinderi de pe piata.Cele mai afectate vor fi cele care presteaza servicii si care nu aufoarte multe cheltuieli.

Stefan Diaconescu, asociat al firmei de consultanta siproiectare Kraft Expert Consult, care anul trecut a avut o cifra deafaceri de 80.000 de euro, spune ca isi va suspenda firma in cazulin care va trebui sa plateasca 16% impozit pe profit. "Pana in 2008am platit 3% pe venit si era foarte bine. Anul trecut a venitimpozitul minim pe care a trebui sa-l platesc si care a fost detrei ori mai mare decat impozitul pe care il dadeam anterior. Amplatit anul trecut 1.500 de euro impozit. Acum daca va trebui saplatesc 16% pe profit ma gandesc sa-mi suspend firma pentru ca amcheltuielile foarte mici si profitul va fi foarte mare in acestcaz", spune Diaconescu.

Microintreprinderile au beneficiat pana in 2009 de un regimspecial de taxare, avand posibilitatea sa aleaga intre impozitareaprofiturilor si plata unui impozit pe venit, care a crescutprogresiv in ultimii ani, ajungand la 3% din venituri anultrecut.

In 2009, incasarile din impozitul tip micro, de 3% din venituri,au adus la bugetul de stat 90 de milioane de euro, iar pentru 2010bugetul prevedea incasari de 100 mil. euro. Aceasta inseamnaafaceri pentru cele 450.000 de microintreprinderi de circa 3,3 mld.euro, iar daca se presupune o marja medie de profit brut de 40%,statul ar putea incasa la buget in plus ca urmare a desfiintariiimpozitarii tip micro circa 100 de milioane de euro. In Parlament afost propus de PNL un amendament la proiectul de buget prin care seurmarea prelungirea acestei optiuni, insa amendamentul a fostrespins.

In aceste conditii, microintreprinderile se supun regimului deimpozitare valabil pentru celelalte firme.

Incepand din 2003, cand Fiscul a introdus regimul de impozitareredusa pentru microintreprinderi, pe piata au aparut zeci de mii deastfel de firme, fiind privite ca o solutie de evitare acontributiilor de securitate sociala foarte ridicate, care umflacosturile cu forta de munca.

Microintreprinderile au fost folosite in ultimii ani pentru aplati salariile mari, o parte din ele fara achitarea contributiilorsociale.

Pentru venituri de sub 100.000 de euro pe an, impozitele platitela stat sunt de 3% din veniturile totale si de 16% din dividende,in conditiile in care pentru plata unui salariu cu toate taxele sicontributiile sociale incluse este necesara o cheltuiala dubla dinpartea angajatorului.

In practica, salariul net reprezinta circa 55% din costul totalal angajatorilor, raportul fiind mai mare pentru salarii mai mici.In cazul microintreprinderilor, venitul net ramas dupa plataimpozitului de 3% pe venit si de 16% pe dividende este in jur de75% din cifra de afaceri a microintreprinderii.

Potrivit deputatul PNL Daniel Chitoiu, fost presedinte al ANAF,renuntarea la alternativa platii unui impozit de 3% pe venitulmicrointreprinderilor va duce la circa 200.000 de falimente inacest an, efectul urmand sa fie comparabil cu cel rezultat in urmaintroducerii impozitului minim care a dus la radierea a peste200.000 de firme in 2009. El sustine ca exista posibilitatea catoate microintreprinderile sa inregistreze pierderi.

"Regimul fiscal al microintreprinderilor a fost de multe orifolosit abuziv, fie pentru speculatii imobiliare, fie pentru platasalariilor managerilor sau a transferurilor de profit. Nu este onoutate disparitia lui. Se stia inca din 2006 ca din 2010 acestregim fiscal nu va mai fi prelungit. Nu este o zona din economiecare sa conteze atat de mult in bugetul statului. Nu cred ca vaavea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, impactulmediatic va fi in schimb mai mare", apreciaza consultantul fiscalGabriel Biris

Introducerea impozitului minim in aprilie 2009 a fost primalovitura adusa microintreprinderilor. Statul miza pe incasari de350 mil. lei (81 mil. euro) in urma introducerii acestui impozit ,insa veniturile incasate din aplicarea sa la bugetul statului aufost triple in 2009, in jur de 1 mld. lei (200 mil. euro).

Pe de alta parte, potrivit calculelor Consiliului Nationalpentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania(CNIPMMR), introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 demilioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 desomeri, in urma inchiderii a 26.000 de firme cu activitate, dinluna octombrie.

La ce se restrange impozitul forfetar

Restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele defitness, dar si pompele funebre se numara printre activitatilepentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivitMediafax. Lista, aflata in discutia autoritatilor, cuprinde 26 deservicii prestate populatiei, printre care:

Impozit pe profit, platit anticipat in 2010

Incepand cu anul 2010, toti contribuabilii (cu exceptia celorcare platesc impozit pe profit anual) trebuie sa aplice sistemulplatilor anticipate de impozit pe profit, aplicat in aniiprecedenti doar de societatile comerciale bancare, conformarticolului 34, literele a) si b) din Legea nr. 571 / 2003 privindCodul fiscal.

"Astfel, incepand cu 2010, contribuabilii au obligatia de adeclara si efectua trimestrial plati anticipate, in contulimpozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul peprofit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele deinflatie din decembrie, estimat cu ocazia elaborarii bugetuluiinitial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate,pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentrucare se efectueaza plata", explica pentru ZF Nadia Oanea,Supervising Senior, Tax Advisory Services, Mazars.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia sedetermina platile anticipate, este impozitul pe profit datoratconform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anulprecedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate inacel an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO