Eveniment

Textilistii: productia va scadea cu 15% in 2009 si 40.000 de angajati ar putea fi disponibilizati

08.12.2008, 19:38 25

Jucatorii in industria textila estimeaza pentru anul viitor o scadere a productiei si a cifrei de afaceri de pana la 15%, scenariu ce ar putea fi completat de disponibilizarea a circa 40.000 de angajati.

"Estimarile noastre cele mai optimiste arata ca anul viitor productia de lonh va scadea cu 15-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pietele din strainatate afectate de situatia financiara actuala. Din informatiile pe care le avem de la cei din industrie, exista riscul reducerii, in 2009, a numarului de angajati cu 15-20%, fiind vorba de peste 40.000 de persoane", a declarat ieri Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS). Ea pune aceasta concentrare a pietei pe seama scaderii drastice a comenzilor venite de pe pietele din strainatate afectate de situatia financiara actuala.
La sfarsitul lunii iulie, in industria textila lucrau 312.500 de angajati, in timp ce la finele anului trecut activau aproape 342.000 de persoane in acest sector. Din totalul productiei de anul trecut, lohnul a reprezentat 58-60%.
Reprezentantul FEPAIUS a atras atentia ca zona productiei de imbracaminte va fi cea mai afectata. Pe acest segment vor fi operate cele mai multe disponibilizari, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei in lohn este asigurata de fabricile de imbracaminte.
Criza financiara va accentua, astfel, declinul inregistrat in ultimii patru ani in industria textila, a apreciat Grappini.
Potrivit datelor FEPAIUS, din 2004 valoarea productie in industria textila a scazut cu 56%, de la 13,3 mld. lei la 8,5 mld. lei in 2007, estimandu-se pentru acest an un regres de 15%, la circa 8,3 mld. lei.
"2004 a fost ultimul an cu trend crescator pentru industria textila, cand a existat o balanta pozitiva. Din 2005, aprecierea leului dupa semnarea contractelor a dus la scaderea productiei si la declinul profitului. Anul trecut, chiar daca a crescut piata interna, nu a reusit sa acopere pierderile la export", a spus Grapini.
Industria textila locala este influentata in proportii foarte mari de economia occidentala, doua treimi din productia romaneasca mergand anual catre America. "In Romania consumul nu va scadea cu mai mult de 10%-15%, mai ales ca romanul nu aloca decat 80 de euro anual pentru consumul de imbracaminte, in timp ce in tarile dezvoltate, ca Italia, Franta, Spania sau Germania se duc 1.200-1.300 de euro pe cap de locuitor pentru articolele de imbracaminte. Exista insa o criza de lichiditati, iar programul de crestere a competitivitatii a produselor, pentru care s-au alocat 366 de milioane de euro, nu poate fi accesat", a completat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
"Bine ar fi daca unele companii si-ar analiza la rece situatia si ar avea curajul sa inchida fabrica cand inca mai sunt pe plus, iar cu banii ramasi sa inceapa o alta activitate, posibilitate pe care si au am luat-o in calcul", anunta Grapini, care detine producatorul Pasmatex. Pentru acest an, grupul detinut de Grapini va inregistra o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, valoare care se apropie de nivelul obtinut in 2007.
"Se simte o crestere de 5% la lenjeria Triumph pe care o producem in lohn, dar ne vom confrunta cu o scadere la Pasmatex de 10%. Nu am inchis pana acum niciun magazin, dar am stagnat din cauza crizei, renuntand deocamdata la proiectul de a deschide magazine in Focsani si Bucuresti", a explicat Grapini.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO