Eveniment

Topul celor mai valoroase companii: 100 de jucatori de 55,7 miliarde de euro

18.11.2009, 23:30 214

Petrom, cea mai mare companie din Romania, si Orange, cel maimare operator de telecomunicatii, se mentin pe primele doua pozitiiin topul celor mai valoroase companii din Romania in 2009, darfiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, potrivittopului celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicatde Ziarul Financiar, in colaborare cu casa de investitii CapitalPartners. Fondul Proprietatea ocupa pozitia a treia.

Valoarea cumulata a companiilor din top 100 este cu circa 14miliarde de euro sub nivelul consemnat in editia de anul trecut,iar fata de 2007 scaderea este de circa 40 de miliarde de euro,adica exact atat cat valorau in urma cu doi ani primele opt clasatedin acest top. Valoarea cumulata a celor 100 de companii este de55,7 miliarde de euro.

"Intre politici publice inconsistente, o reluare ispasita arelatiei financiare cu FMI dupa ce fusese intrerupta in 2005 caurmare a divergentelor intre viziunea fondului si fiscalitatea mailaxa introdusa atunci si, mai recent, o criza politica ampla careblocheaza si timidele incercari de restructurare a sistemuluibugetar, multe dintre companiile romanesti lupta zilnic pentrusupravietuire", noteaza Andreea Mladin, business analyst in cadrulcasei de investitii Capital Parners.

Companiile listate pe piata de capital au fost evaluate pe bazacapitalizarii bursiere la 30 septembrie 2009, iar pentru restulcompaniilor valorile au fost obtinute pornind de la date financiareselectate din surse publice. In clasamentul de anul acesta, doarzece firme mai trec peste pragul de un miliard de euro si niciunanu mai depaseste valoarea de 4 mld. euro. Anul trecut erau 12companii evaluate mai sus de un miliard de euro, iar primele treiclasate depaseau pragul de patru miliarde de euro.

Clasamentul de anul acesta al celor mai valoroase companiiinclude 15 jucatori nou intrati, in crestere fata de 12 in 2008.Cea mai spectaculoasa intrare este cea a Interagro, care la primaprezenta in top a ajuns aproape de jumatatea clasamentului, pelocul 58. Interagro este una dintre putinele companii cu capitalprivat romanesc prezente in clasament.

Topul din 2009 este dominat in continuare de catre investitoriistraini, statul roman si oamenii de afaceri locali pastrandcontrolul in doar cateva dintre cele 100 de firme. Din primele zececompanii prezente in clasament, statul controleaza patru, dintrecare trei din sectorul energetic, si detine participatii minoritarein cadrul altor trei.

Din primele 30 de companii, doar doua - Nuclearelectrica siLoteria Romana - au fost evaluate in crestere, restul inregistrandscaderi ale valorii cuprinse intre cateva zeci de milioane de eurosi 1,3 mld. euro, in cazul Petrom. Din 2006, cand a aparut primaeditie a clasamentului, Petrom a pierdut 5,4 miliarde de euro dinvaloare, dar a reusit sa se mentina de fiecare data pe primapozitie.

Si clasamentul din 2009 este dominat in proportie de peste 50%de companiile din sectorul energetic si cele de serviciifinanciare. Dintre companiile din sectorul serviciilor financiare16 sunt banci, dintre care una singura - Intesa SanPaolo Bank -este nou intrata. In top 10 nu sunt decat doua banci, BCR si BRD,pozitionate pe locurile sase, respectiv opt. In schimb, top 10 estedominat de companiile din sectorul energetic si de cele dintelecomunicatii, care ocupa trei, respectiv patru locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO