Eveniment

Transportatorii nu mai primesc oferte de preluare

Transportatorii nu mai primesc oferte de preluare

Becsenescu: Am avut oferte in 2008, dar nu ne-am inteles

16.02.2009, 17:42 90

Firmele de transport de calatori de persoane care si-au anuntat vanzarea anul trecut raman pe mana antreprenorilor locali, dupa ce criza a alungat potentialii investitori in acest domeniu. Doua firme de talie medie de pe piata, localizate in judetul Valcea, Dacos - cu afaceri de circa 6 mil. euro si detinuta de omul de afaceri Dan Petrescu - si Antares Transport, cu afaceri de peste 4 mil. euro, controlata de Dumitru Becsenescu nu si-au concretizat planurile de vanzare anul trecut, iar odata cu declansarea crizei ofertele au incetat sa mai apara. Prin vanzarea acestor firme s-ar fi punctat primele tranzactii pe piata de transport rutier de pasageri.

"Anul trecut am avut doua oferte importante, una din partea unei firme din Austria si una din partea unei firme din Franta, insa nu ne-am inteles. Nu exclud in continuare vanzarea companiei, dar din toamna nu am mai primit oferte", a spus Dan Petrescu, care a precizat ca activitatea Dacos s-a diminuat in luna ianuarie cu 25%-30% comparativ cu luna similara din anul precedent. Dacos are o flota de 50 de autocare si opereaza in principal transporturi pe rutele interne, dar si chartere pe rutele internationale, incasand din aceste activitati in jur de sase milioane de euro la nivelul anului trecut. Petrescu a precizat ca piata e blocata si pe vanzarea de autocare.
Totodata, Antares Transport a sistat negocierile cu firma internationala din domeniu care intentiona sa intre prin aceasta achizitie pe piata locala.
"Jucatorul intenational a amanat aceasta decizie, iar noi asteptam vremuri mai bune pentru ca nu este un moment oportun pentru vanzare", a spus Dumitru Becsenescu.
Becsenescu controleaza grupul de firme Antares care mai include in afara de activitatea de transport intern de persoane si o firma de transport feroviar de marfa-Classfer, un distribuitor GPL, precum si activitati in turism si imobiliare.
Grupul de firme Antares estima pentru anul trecut afaceri de 30 de milioane de euro, pentru acest an fiind estimata o scadere de circa 10% ca urmare a amanarii unor proiecte imobiliare. "Pe transportul de persoane ne asteptam insa la o crestere de 20% in lei si contam in acest sens pe noi rute pe care le-am castigat. Mizam pe faptul ca oamenii in incercarea de a face economii vor apela la transportul public, insa in acelasi timp cresterea ratei somajului ar putea duce la o scadere a traficului", a spus Becsenescu, care a afirmat anterior ca rulajul Antares Transport se ridica la circa 4,5 milioane de euro.
Pe piata transportului rutier de persoane exista in prezent doi mari jucatori, Atlassib, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, si Eurolines, controlat de Dragos Anastasiu, aceste companii operand insa rute internationale si nu interne. Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea mai controleaza si operatori rutieri de curse interne Transdara sau Transmixt, insa pana in prezent nu si-a anuntat intentia de vanzare.
Transportul international rutier de pasageri este afectat de competitia cu operatorii low-cost, Eurolines inregistrand anul trecut o scadere de 11% a traficului.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO