Eveniment

Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia OmniTrax la procedura de privatizare a CFR Marfă

Foto Cristina Nichituş

Foto Cristina Nichituş

Autor: Ioan Dornescu

04.07.2013, 21:15 317

Tribunalul Bucureşti a dispus anula­rea cererii companiei americane OmniTrax de suspendare a procedurii de privatizare a companiei CFR Marfă, adjudecată de Grup Feroviar Român (GFR), cu drept de reexa­mi­nare în 15 zile.

OmniTRAX, unul din cei trei in­vestitori înscrişi în cursa pentru CFR Marfă, a anunţat la 17 iunie că a contestat procesul de privatizare şi cere reluarea procedurii cu participarea companiei americane, preci­zând că are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist al transpor­tatorului feroviar de marfă. Com­pania americană a depus con­testaţii la Tribunalul Bucureşti, Ministerul Fi­nanţelor, Ministerul Transporturilor şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contes­taţiilor.

Ministerul Transporturilor a anunţat la 6 iunie că privatizarea CFR Marfă va continua doar cu Grup Feroviar Român şi asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup - Donau Finanz, în condiţiile în care plicul depus de americanii de la OmniTRAX nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă.

Companie afiliată grupului Broe, OmniTRAX este un operator feroviar cu peste 17 linii scurte sau căi ferate regionale în America de Nord, servicii intermodale în porturi, facilităţi transload şi operaţiuni de comutare.

Ulterior, şi asocierea româno-austriacă a anunţat că a decis să se retragă din procesul de privatizare a CFR Marfă şi că îşi rezervă dreptul de a contesta procedura la instituţiile abilitate.

Grup Feroviar Român, companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător al procesului de privatizare la 20 iunie, oferind un preţ de 202 milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane de lei plus 1,5 milioane de euro investiţii de mediu.

 

Premierul îl ameninţă pe directorul CFR Marfă cu DNA-ul

Premierul Victor Ponta l-a avertizat pe directorul general al CFR Marfă că îi va trimite „DNA-ul pe cap dacă i s-a urât cu binele“ şi vinde lucruri din companie înainte ca statul să semneze contractul de priva­tizare cu investitorul care a câştigat licitaţia.

La începutul şedinţei de ieri a Executivului, în absenţa ministrului de resort Relu Fenechiu Victor Ponta i-a cerut reprezentantului Transporturilor să-l avertizeze pe directorul general al CFR Marfă să nu mai vândă bunuri ale societăţii pentru că, în caz contrar, va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

CFR Marfă a vândut în acest an 1.500 de vagoane şi a programat pentru 10 iulie o nouă licitaţie la Bursa Română de Mărfuri, pentru alte 3.000 de vagoane.

Miercuri ministrul Fenechiu a declarat că a cerut o justificare de la conducerea CFR Marfă, care i-a explicat că în bugetul stabilit pentru acest an este programată vânzarea unui total de 7.000 vagoane.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 05.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO