Eveniment

TVA rămâne în ceaţă. Consultanţii spun că strategia fiscală nu este reală

TVA rămâne în ceaţă. Consultanţii spun că strategia fiscală nu este reală

Autor: Claudia Medrega

16.09.2010, 23:55 37

Cota unică şi contribuţiile la asigurările sociale nu vor fimodificate până în 2013, nivelul TVA rămâne incert, iar scădereasalariilor şi a numărului de angajaţi va fi recuperată abia în2013.

Acestea sunt câteva dintre prevederile strategieifiscal-bugetare pentru următorii trei ani aprobată miercuri deGuvern, care mai include şi informaţii legate de evoluţiacheltuielilor la nivelul ministerelor în perioada 2011-2013.

Consultanţii fiscali consideră că nu putem să vorbim de ostrategie fiscală reală, prevederile nefiind de natură să stimulezeinvestiţiile şi să elimine supraimpozitarea muncii.

În ceea ce priveşte menţinerea impozitului pe venit la 16%, îndocumentul obţinut de Mediafax se precizează că pe termen mediuevoluţia încasărilor este determinată de creşterea moderată acâştigului salarial mediu brut în concordonaţă cu productivitatea,iar colectările din impozitul pe venit se vor menţine la 3,3% -3,4% din PIB în 2011-2013. În strategia fiscală se mai arată căevoluţia TVA va respecta angajamentele asumate de România în faţaFMI, dar nu se precizează dacă noul nivel de 24%, majorat de la 1iulie, va fi menţinut şi pe termen mediu.

În privinţa pieţei muncii, strategia evidenţiază faptul cănumărul mediu de salariaţi va scădea în acest an cu peste 100.000de persoane, la 4,6 milioane de angajaţi, iar rata şomajului vaurca până la 8,5%, concomitent cu o reducere mai mare a salariuluireal comparativ cu 2009. Derapajul urmează să fie recuperat doar în2013.

Guvernul mizează pe reluarea creşterii economice în aniiurmătorii şi se aşteaptă ca şi piaţa muncii să se revigorezetreptat, numărul de angajaţi urmând să crească.

Strategia mai stabileşte că majorările salariale vor ficondiţionate de reducerea numărului de salariaţi şi raportate laevoluţia indicatorilor economici şi sociali, iar miniştrilor şialtor demnitari le va fi interzis să mai acorde deduceri sau noisporuri fără ca legea să prevadă o autorizaţie specială în acestsens.

Guvernul estimează că economia va creşte cu 1,5% în 2011, dupădoi ani de recesiune, avans care ar urma să urce la 3,9% în 2012 şila 4,5% în 2013.

Ce spun consultanţii fiscali

Alina Timofti, partener la NNDKP Tax Advisory Services, afirmăcă nu vorbim de o strategie fiscală reală, ci cel mult de niştedeziderate ale guvernanţilor pentru o anumită perioadă de timpcare, foarte probabil, se va întinde şi peste anul viitoareloralegeri. "O strategie fiscală reală presupune, pe lângă stabilireaunor obiective - de cele mai multe ori referitoare la colectare,dacă privim din perspectiva autorităţilor fiscale, şi măsuricoerente de atingere a acestor obiective. Mai mult, o strategiefiscală reală presupune măsuri de natură fiscală."

O strategie fiscală coerentă presupune, printre altele, o seriede măsuri care să ducă la stimularea investiţiilor şi care să seaxeze în principal pe reducerea taxelor, mai spune Timofti. Înplus, măsurile care se soldează cu creşterea costurilor legate deforţa de muncă nu fac decât să ducă la adâncirea evaziunii pe piaţamuncii.

La rândul lui, Emilian Duca, partener al BDO Tax, susţine căstrategia ar trebui să urmărească eficientizarea sistemului fiscalcomparativ cu alte ţări pentru a atrage investiţii străine.Totodată, el consideră că din document lipsesc metode pentrueliminarea supraimpozitării muncii şi nu este foarte clar cum va fiechilibrat bugetul de pensii, una din sursele majore dedezechilibru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO