Eveniment

Ultima redută a sancţiunilor ar putea lovi în plin Rusia: G7 şi Uniunea Europeană îşi îndreaptă privirile spre diamantele ruseşti, spre disperarea pieţelor de lux în valoare de zeci de miliarde de dolari anual

Ultima redută a sancţiunilor ar putea lovi în plin...

Autor: Ştefan Stan

19.02.2023, 17:48 637

G7 şi Uniunea Europeană discută modalităţi de urmărire a diamantelor ruseşti la graniţă, o mişcare care ar putea deschide calea pentru restricţii asupra comerţului cu acestea în viitor, potrivit Bloomberg.

Încercările anterioare ale UE de a sancţiona pietrele preţioase ruseşti s-au lovit de rezistenţa naţiunilor importatoare, cum ar fi Belgia, care susţin că efortul ar fi zadarnic, deoarece tranzacţiile se vor muta pur şi simplu în altă parte fără un mecanism de urmărire a pietrelor preţioase.

Originea unui diamant este clară la începutul lanţului de aprovizionare, atunci când i se eliberează un certificat în cadrul Procesului Kimberley, care a fost conceput pentru a pune capăt vânzării aşa-numitelor "diamante de sânge", care finanţau războaiele. Dar, după aceea, acestea pot deveni greu de urmărit.

Pietrele tăiate şi lustruite sunt adesea amestecate la casele de comerţ, iar certificatul original va fi înlocuit cu "documente de origine mixtă", ceea ce face aproape imposibilă urmărirea locului în care diamantele ruseşti sunt vândute în cele din urmă.

Statele Unite au sancţionat gigantul minier rus, Alrosa PJSC, care reprezintă aproximativ o treime din comerţul global de 80 de miliarde de dolari cu diamante brute. Însă măsurile au avut un impact limitat, deoarece o mare parte din comerţ trece prin alte pieţe, cum ar fi India.

Persoanele care cunosc discuţiile din cadrul G7 şi UE au declarat că o soluţie nu este iminentă, deoarece urmărirea diamantelor lustruite pe o piaţă globală este extrem de complicată. Cu toate acestea, două dintre persoane au declarat că G7 ar putea emite o declaraţie pe această temă încă de săptămâna viitoare, ca parte a efortului de a menţine presiunea asupra Rusiei în contextul în care războiul său din Ucraina se apropie de împlinirea unui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO