Eveniment

Un client al BCR din sud-estul tarii nu a mai putut plati ratele la „Prima casa”

Un client al BCR din sud-estul tarii nu a mai putut plati ratele la „Prima casa”
25.04.2010, 23:09 652

Statul a platit deja prima despagubire in contul garantiiloracordate prin programul "Prima casa" si va trece la executareaimobilului, dupa ce un client a intarziat mai mult de trei luni cuplata ratelor, potrivit datelor furnizate ZF de MinisterulFinantelor.

Surse din piata spun ca este vorba despre un client al BCR, unbarbat din sud-estul tarii care si-a pierdut locul de munca si nu amai putut plati ratele.

Ipoteca fiind in favoarea statului, Asociatia Nationala deAdministrare Fiscala (ANAF) va avea dreptul sa execute silitimobilul in vederea recuperarii garantiei platite la banca.

Reprezentantii de la Finante spun insa ca mai exista o solutiepentru a se evita executarea silita. "Ministerul Finantelor Publicepoate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catreo persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate incadrul Programului in conditiile stabilite in normele deimplementare, pentru a se evita executarea garantiei".

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia desemnata de statsa gestioneze garantiile statului din programul Prima casa, spuneain urma cu o luna ca exista informatii neoficiale potrivit caroravor aparea primele cazuri de defaulturi la Prima casa.

Intrebat ieri de ZF daca se mai asteapta si la alte cazuri inperioada urmatoare, Saramet a raspuns: "Nu e treaba mea sa maastept si la alte cazuri, treaba mea e sa administrez programul".In acelasi timp, statul nu beneficiaza de un sistem de urmarirecontinua a restantelor acumulate la creditele acordate prinprogramul "Prima casa", Ministerul de Finante primind doar cerereade plata de la FNGCIMM si o situatie lunara privind finantarileacordate, consolidate pe finantatori.

Cum functioneaza mai exact plata garantiilor de catrestat?

Potrivit conventiei de garantare dintre banci si Fondul deGarantare din Monitorul Oficial 147 din 5 martie 2010, bancatrimite fondului in termen de maximum 75 de zile calendaristice deintarziere la plata ratelor o cerere de plata.

Fondul analizeaza cererea si in maximum 15 zile o aproba sau orespinge. Daca cererea de plata este aprobata, Ministerul deFinante plateste bancii suma garantata, in termen de 15 zilecalendaristice, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice derestanta. ANAF va avea dreptul sa execute silit imobilul pentru arecupera banii.

Atat oficialii din Guvern, cat si presedintele Aurel Sarametspuneau vara trecuta, la lansarea programului, ca in primul an de"Prima casa" nu se vor inregistra defaulturi, pe termen lung,estimarea pierderilor fiind de 4-5% din valoarea garantiilor pusela bataie de stat.

Anul acesta statul a alocat pentru program un plafon degarantare de 700 de milioane de euro, dupa ce in 2009 au fostacordate garantii in valoare de aproape 500 de milioane de eurointr-un interval de sase luni, dintr-un plafon de un miliard deeuro.

Editia a doua a programului "Prima casa" a debutat in martie siare ca scop stimularea achizitiilor de case noi. Pentru cei carecumpara case vechi sau la rosu garantia statului este de 60.000 deeuro.

Cei care construiesc case noi vor primi 70.000 de euro, iar dacaacestia se asociaza vor avea acces la o garantie de 75.000 deeuro.

Numarul total de garantii acordate pana in prezent depaseste18.500, in valoare de peste 750 de milioane de euro. In editia adoua a programului, Fondul de Garantare a primit in jur de 500 desolicitari pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO