Eveniment

Un francez şi-a adjudecat Premiul Nobel pentru economie pentru modul de analiză a sectoarelor dominate de companii puternice

Francezul Jean Tirole (61 de ani), preşedintele şi unul dintre fondatorii Şcolii de Economie de la Toulouse. Sursa foto - AFP

Francezul Jean Tirole (61 de ani), preşedintele şi unul dintre fondatorii Şcolii de Economie de la Toulouse. Sursa foto - AFP

Autor: Iulian Anghel

13.10.2014, 20:27 756

Francezul Jean Tirole (61 de ani), preşedintele şi unul dintre fondatorii „Şcolii economice de la Toulouse“, profesor invitat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a fost recompensat ieri cu Premiul Nobel pentru economie pentru analizele sale asupra „puterii pe piaţă şi a reglementării pieţelor“.

Economist apreciat şi influent în Franţa, Tirole este al doilea francez care primeşte anul acesta râvnitul trofeu, după Patrick Mondiano, recompensat cu Nobelul pentru literatură. El este al treilea francez care primeşte Nobelul pentru economie, după Gerard Debreu (1983) şi Maurice Allais (1998). În ultimii 10 ani, 17 din cei 20 de câştigători ai Nobelului pentru eco­no­mie sunt americani. Anul acesta, fran­cezul a câştigat premiul singur faţă de alţi ani în care el era atribuit la doi sau trei economişti.

„Jean Tirole este unul dintre economiştii cei mai influenţi ai epocii noastre. Este autorul  unor contribuţii teoretice importante într-un mare umăr de domenii, dar a clarificat mai cu seamă modul în care trebuie să înţelegem şi să reglementăm sectoarele dominate de câteva companii puternice“, şi-a argumentat opţiunea Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

„Cea mai bună reglementare sau politică în materie de concurenţă trebuie să fie adap­tată cu grijă condiţiilor specifice fiecărui sector. Într-o serie de articole şi cărţi, Jean Tirole a prezentat un cadru general pentru a concepe astfel de politici şi l-a aplicat unui număr de sectoare între care cel bancar şi de telecom“, mai arată Academia Regală, care adaugă că astfel de studii dau răspuns unor serii de întrebări legate de modul în care statele/gu­ver­nele trebuie să acţioneze faţă de mono­poluri, carteluri sau fuziuni ale marilor com­panii. Dacă astfel de lucruri nu sunt înţe­lese, ele pot provoca efecte sociale cum ar fi preţuri mai mari decât cele justificate de costuri sau companii neproductive care supravieţuiesc prin blocarea intrării pe piaţă a unor noi competitori, conchid academicienii suedezi.

Tirole şi-a făcut doctoratul în America, la Massachusetts Institute of Technology (MIT). S-a întors în Franţa în 1981, dar după patru ani s-a reîntors la MIT pentru a preda economia. „Este cu adevărat un loc pe care îl ador“, spunea la acea vreme laureatul de astăzi, frază amintită de presa economică franceză care îşi aplaudă compatriotul.

În 1991 a publicat una dintre cărţile sale importante, „A Theory of Incentives in Regulation and Procurement“, în colaborare cu economistul Jean-Jacques Laffont, care tocmai crease Institutul de Economie Indus­trială (IDEI), având ca ţintă transformarea Uni­versităţii din Toulouse, într-un pol de cercetare economică major în Europa.

Un an mai trâziu, Tirole se mută la Toulouse unde devine director ştiinţific al IDEI. Din 2007 este preşedintele consiliului de administraţie al Şcolii de Economie Toulouse (TSE).

Aceasta a fost creată sub forma unei fundaţii intitulată Fundaţia Jean-Jacques Laffont – TSE, după numele celui care a fondat Institutul de Economie Industrială (IDEI) din Toulouse. Ea regrupează peste 150 de cercetători, iar în 2011 corpul profesoral a fost regrupat în cadrul Şcolii Economice din Toulouse şi formează economişti de înalt nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO