Eveniment

Unde au disparut banii din economie si cand vor fi din nou pe aceeasi lungime de unda bancherii si antreprenorii? Comentati aici!

Unde au disparut banii din economie si cand vor fi din nou pe aceeasi lungime de unda bancherii si antreprenorii? Comentati aici!
01.03.2010, 23:15 56

"Finantarile vor reporni atunci cand va exista un semnal clar dereluare a cresterii economice in majoritatea statelor din UniuneaEuropeana, crestere ce ar antrena revenirea economica si pentruRomania", declara analistul financiar Dragos Cabat, presedintelecompaniei de consultanta Financial View.

Omul de afaceri George Copos, in schimb, nu crede ca bancile vorrelua refinantarile, desi lucrul acesta ar fi neaparat necesar."Finantarile reprezinta oxigenul mediului de afaceri, iar BancaNationala, dupa cum vedeti, se straduieste sa revigoreze acestmecanism", spune Copos. Din pacate, apreciaza el, inertiasistemului financiar va determina mentinerea situatiei actuale inmaterie de credite in cel mai bun caz inca sase luni de acuminainte.

Supraindatorarea care a acompaniat explozia consumului pare safie una din principalele explicatii pentru situatia din prezent.Marius Stancescu, presedintele Riff Holding, un one-stop-shop cuarii de practica de la audit si consultanta pana la finantari sibrokeraj de companii, e de parere ca sansele relansarii credituluiin 2010 sunt reduse. "Pe unii, criza ne-a prins in masinilecumparate cu bani inca nemunciti. Ni s-a spus sa ne punem centurilede siguranta, dar nu ne-au avertizat ca se poate terminabenzina."

Rasvan Radu, CEO al bancii UniCredit Tiriac Romania, continuatabloul problemelor: imprudenta specifica perioadei de boom s-areflectat si in comportamentul multor antreprenori, care si-audezvoltat afacerile fara a-si lua masuri de precautie pentrueventuala crestere a costurilor de finantare sau pentrufluctuatiile mai ample de curs valutar. De multe ori, afirmabancherul de la UniCredit, cash-flow-ul companiei a fost folosit ininvestitii speculative, de genul celor imobiliare, in domeniiexterioare afacerii de baza. "Bancile, la randul lor, au toleratacest comportament in lupta lor pentru cota de piata, dar cred caam invatat cu totii foarte multe in ultimii doi ani", conchideRadu.

In ceea ce il priveste, Copos spune ca si-a pastrat relatia bunacu bancherii. De-a lungul timpului, Copos a lucrat cu BRD - Soc Gensi spune ca trecerea prin criza a intarit si mai mult relatia. Anultrecut, BRD i-a oferit un imprumut de 25 mil. euro, una dintre celemai mari finantari obtinute de o firma romaneasca.

La randul sau, Marcel Barbut, proprietarul producatorului demateriale de constructii AdePlast, considera ca bancile din Romaniaau un mare avantaj - "statul a avut nevoie sa se imprumute masivdin sistemul bancar autohton, deci de ce ar mai fi avut nevoiebancile sa finanteze si afacerile locale?". Pe de alta parte insa,continua Barbut, bancile isi tin inca banii ramasi in vistierii,iar "asta e pacat si de neinteles. Economia reala este uitata, deparca nu din aceasta zona ar veni banii". Explicatia lui tine deefectul "pervers" al faptului ca sistemul bancar este dominat decapitalul strain, or, bancile straine sprijina cu precaderecompaniile din tarile de origine.

Principala problema a bancherilor este una de incredere inafacerea clientului. Dinu Malacopol, directorul executiv aloperatorului Digital Cable Systems (DCS), admite ca finantariexista si ca bancile inca ofera bani. "Problema este la ce costsunt dati respectivii bani. Ei (bancherii - n.r.) nu inteleg ca noinu avem garantii imobiliare. (...) Deci sunt bani de dat, dar nusunt oameni care sa inteleaga afacerile. Iar asta nu se intamplanumai in telecom".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO