Eveniment

Unde se va „aşeza“ inflaţia în 2024 în ţările din Europa? România rămâne unul dintre „lideri“, cu 4,7%, în timp ce în Cehia şi Bulgaria indicatorul se apropie de optimul de 2%

Unde se va „aşeza“ inflaţia în 2024 în ţările...

Autor: Cristina Roşca

08.03.2024, 00:07 1156

În 2024, inflaţia va coborî în unele ţări din Europa sub sau aproape de pragul optim de 2%, fiind chiar şi cazul unor state din Europa Centrală şi de Est precum Cehia şi Bulgaria.

În ceea ce priveşte România, estimările pe 2024 arată că piaţa locală rămâne unul dintre „liderii“ europeni, cu o inflaţie de 4,7%, arată o analiză a VisualCapitalist care citează FMI (IMF World EconomicOutlook – din octombrie 2023, actualizat în ianuarie 2024), Knight Frank şi Council of Foreign Relations. Totuşi, economia autohtonă este „depăşită“ de Ungaria şi Polonia, ţări în cazul cărora acest indicator se încăpăţânează să rămână peste 5%. Trebuie însă menţionat că cele două state s-au confruntat şi de-a lungul ultimilor doi ani cu scumpiri mai alerte decât România.

La final de 2022, pe plan local, acest indicator a atins un nivel istoric, un maxim al ultimilor ani, depăşind 16%. Apoi, a coborât treptat pentru ca la finalul anului trecut să ajungă la 7,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mici creşteri de preţuri - de 1,7% - le va înregistra în 2024 micuţul stat Luxemburg, care este totodată unul dintre cele mai bogate din lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO