Eveniment

UniCredit: Anul viitor nu vor fi nici investitii, nici consum. Economia va sta pe loc

12.11.2009, 23:08 19

Economia romaneasca ar putea creste cu doar 0,4% anul viitor, inconditiile in care investitiile si consumul nu isi vor reveni,urmand ca o apropiere de cresterea potentiala sa aiba loc incepandcu 2011, potrivit previziunilor UniCredit Tiriac Bank.

"Este clar ca Romania trece printr-o recesiune grava, iardincolo de criza mondiala avem si o serie de factori locali careingreuneaza revenirea economiei. Pentru anul viitor previzionam ocrestere economica de 0,4%, ceea ce inseamna ca vom ramaneaproximativ la nivelul la care am cazut in 2009", spune RozaliaPal, economistul-sef al UniCredit. Ea noteaza ca in 2011 economiava inregistra o crestere de circa 3,5%.

Relativa stagnare de anul viitor survine in conditiile in careinvestitiile straine si consumul nu vor relua cresterea, economiareusind sa se mentina la acelasi nivel pe fondul reveniriicomertului international.

"Abia in 2011 ne vom apropia de cresterea potentiala, inconditiile in care Produsul Intern Brut al Romaniei se bazeaza incea mai mare parte pe investitii si pe consum", a mai spus Pal.

Anul trecut, economia locala s-a bazat in proportie de 73% peconsum, comparativ cu o medie de 60% in celelalte tari din EuropaCentrala si de Est, potrivit lui Stanislav Georgiev, directorulfinanciar si vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank.

El spune ca anul acesta consumul se va contracta cu 12%comparativ cu 2008.

Reprezentantii UniCredit spun ca revenirea economiei depinde inmare masura de reluarea activitatii pe segmentul de creditare si dereducerea reticentei populatiei si a companiilor in a se indatora.Creditele nou acordate de bancile locale, excluzand restructurarilesi celelalte operatiuni similare, au scazut cu 75% in primele noualuni din 2009, potrivit lui Georgiev.

Piata bancara a iesit deja din criza de lichiditati cu care s-aconfruntat la inceputul acestui an, spun reprezentantii Unicredit,dar institutiile financiare vor avea un an dificil si in 2010, inconditiile in care varful neperformantelor va fi atins abia lajumatatea anului viitor sau chiar in 2011.

Bancile resimt recesiunea

  • Creditele neperformante ale UniCredit Tiriac Bank au ajuns la9,77% din portofoliu la sfarsitul lunii septembrie, rataneperformantelor la nivelul sistemului bancar fiind in aceeasiperioada de 13,3%.
  • Volumul creditelor nou acordate a scazut, la nivelul pieteibancare, cu 75% in primele noua luni.
  • Veniturile bancilor au crescut cu 6% in in S1, dar pentruintreg anul analistii UniCredit vad stagnare sau scadere.
  • Numarul concedierilor din banci a ajuns la 2.000, adica 3% dintotal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO