Eveniment

Unul dintre cei mai cunoscuţi comentatori ai FT vine la Gala ZF

Unul dintre cei mai cunoscuţi comentatori ai FT vine la Gala ZF

Autor: Alexandru Matei

28.11.2011, 00:04 86

Wolfgang Munchau, expert în economie europeană şi politicile Uniunii Europene, este unul dintre cei mai reputaţi editorialişti pe teme economice, el publicând săptămânal o opinie în celebrul cotidian de business Financial Times.

Articolele sale sunt urmărite atent de cititorii din întreaga lume, în contextul în care Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Până în 2003, timp de doi ani, Munchau a fost unul dintre oamenii de bază ai Financial Times Deutschland. Înainte să intre în staff-ul FT Deutschland, el a fost corespondent la Frankfurt şi corespondent pe teme economice al Financial Times, urmărind atent faza finală a creării uniunii monetare şi lansarea monedei euro.

Între 1988 şi 1995 a lucrat pentru cotidianul Times, având mai multe poziţii, printre care şi cele de corespondent la Washington şi Bruxelles. În 1989 a primit premiul Wincott Young Financial Journalist of the Year.

Munchau este şi cofondatorul Eurointelligence, o firmă care oferă analize şi comentarii economice cu privire la zona euro. El s-a remarcat în 2009, atunci când ţările din Europa de Est treceau prin momente dificile, prin faptul că a propus ca statele din regiune slăbite de criza financiară să adopte cât mai repede euro pentru a-şi pune economiile la adapost.

În martie 2010 editorialistul declara că România ar trebui să facă din intrarea în zona euro o prioritate, iar pentru asta nu trebuie să se concentreze pe deficite, ci pe reforma pieţei muncii şi a pieţelor financiare.

"Flexibilitatea pieţei muncii este vitală pentru a intra în zona euro. Adoptarea euro va oferi protecţie României prin dobânzile reduse la credite, dar cere o acceptare a pierderii controlului asupra economiei. Odată intrată în zona euro, economia va trebui să se adapteze exclusiv prin ajustări ale salariilor, de aceea piaţa muncii trebuie să fie foarte flexibilă", spunea Munchau în 2010 pentru Ziarul Financiar. Mai este însă intrarea în zona euro un obiectiv pentru o ţară mică precum România, în condiţiile în care din primăvara lui 2010 până acum au avut loc schimbări dramatice - trei ţări care folosesc euro au apelat la ajutorul UE şi al FMI, iar întreaga construcţie pe care s-a clădit uniunea monetară se clatină serios?

În ultimele sale editoriale Munchau critică modul în care politicienii încearcă să pună capăt crizei. De exemplu, într-un editorial intitulat "Singura modalitate de a salva zona euro de la colaps" el scrie că "aud de la Berlin că guvernul german crede că instalarea lui Mario Monti în fruntea guvernului italian este de ajuns pentru a calma pieţele. Această idee ju­decă greşit situaţia, având în vedere dinamica evenimen­telor recente". Nu a trebuit să treacă mult timp pentru a se dovedi că Munchau avea dreptate: randamentele obligaţiu­nilor italiene au rămas la o valoare nesustenabilă, chiar dacă Monti l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi, iar guvernul de la Roma a adoptat măsurile de austeritate cerute de toată Europa.

Munchau vede obligaţiunile comune drept o soluţie pentru a pune capăt crizei din zona euro, adică exact soluţia de care liderii politici fug de un an şi jumătate. Obligaţiunile comune nu sunt o soluţie uşor de implementat pentru că "necesită o integrare economică mai adâncă, ce merge mult mai departe de noţiunea de uniune fiscală", dar ce pot face politicienii acum este să vină cu un discurs credibil că vor implementa o astfel de măsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO