Eveniment

Veniturile administraţiei locale sunt la un nivel record, dar investiţiile bugetelor locale au căzut cu 20% în 2013

Veniturile administraţiei locale sunt la un nivel...

Autor: Iulian Anghel

08.07.2014, 00:04 341
Veniturile administraţiei locale au fost în 2013 la un nivel record, 48 de miliarde de lei (11 mld. euro), dar cheltuielile de capital (investiţiile din buget) au fost, ca procente din totalul veniturilor, la cel mai jos nivel din 2006 încoace. Astfel, în vreme ce veniturile bugetelor locale au crescut în 2013 cu 5,5% faţă de 2012, cheltuielile de capital au scăzut cu 20%.

Potrivit datelor centralizate ale Direcţiei pentru Politici Fiscale  şi Bugetare Locale (DPFBL) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cheltuielile de capital ale administraţiei publice locale au fost în 2013 de 6,4 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă 13% din întreg bugetul de venituri al administraţiei locale. Scăderea a fost compensată în parte de majorarea veniturilor şi deci a cheltuielilor din fondurile nerambur­sabile ale UE, dar, pe ansamblu, cheltu­ielile totale de investiţii de 11,7 mld. lei (de capital şi provenite din fondurile UE) au fost în 2013 mai mici decât cele din 2012 cu 1,2 miliarde de lei şi cu 900 mil. lei mai mici decât cele din 2011.

Un nivel atât de scăzut al cheltu­ie­lilor de capital, ca procente din venitu­rile administraţiei, nu a mai fost înre­gistrat din 2006, când pentru cheltuielile de investiţii din buget au fost alocate 12,9 procente din veniturile totale.

Reducerea cheltuielilor de investiţii în administraţie a fost însă în ton cu ceea ce s-a întâmplat la nivel general. În 2013, cheltuielile de capital au scăzut în bugetul general consolidat cu 7,5%, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Acest lucru a accentuat dezinvestirea, astfel că investiţiile totale în economie, publice şi private, s-au redus cu 9,3% în 2013, potrivit datelor consolidate ale BNR. Creşterea ratei absorbţiei fondu­rilor UE îşi arată efectele benefice şi în administraţia locală. Potrivit datelor DPFLB, anul trecut administraţia a cheltuit 5,3 mld. lei (1,2 mld euro) în contul fondurilor nerambursabile pro­venite de la UE, ceea ce înseamnă că administraţia locală a beneficiat de aproape 40% din fondurile de 14 mi­liarde de lei (3,1 miliarde de euro) câte au fost cheltuite în 2013 de bugetul ge­neral consolidat în proiectele cu finan­ţare externă nerambursabilă.

Cele mai mari cheltuieli ale administraţiei locale au fost anul trecut, ca în fiecare an de altfel,  cu salariile angajaţilor – 13,3 mld. lei (24% din bugetul total). Ele au fost urmate de cheltuielile pentru învăţământ (12 mld. lei), de cele cu bunurile şi serviciile (10,9 mld. lei) şi abia apoi de cheltuielile de capital (6,4 mld. lei).

Cheltuielile de capital ale adminis­traţiei locale înseamnă peste 35% din cheltuielile de capital ale bugetului general consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO