Eveniment

Vladescu: Problema principala este ca mediul de afaceri si angajatii au prea putina incredere

Vladescu: Problema principala este ca mediul de afaceri si angajatii au prea putina incredere

Sedinta de redactie speciala de ieri a fost transmisa live pe www.zf.ro

01.04.2010, 23:45 29

Pietele reactioneaza mult mai putin pozitiv decat ne asteptamdin punctul de vedere al consumului, iar investitorii sunt mult maiputin indrazneti decat ne gandeam noi, afirma ministrul finantelorSebastian Vladescu la finalul trimestrului I.
In acest context, el spune ca veniturile bugetului au fost subnivelul planificat, insa sustine ca deficitul bugetar pe primeletrei luni ale anului se va incadra in tinta de 8,25 mld. leiconvenita cu FMI. Probabil prin nerealizarea unor cheltuieli deinvestitii.
El explica cresterea cheltuielilor de bunuri si servicii in primeledoua luni ale anului cu peste 12% fata de aceeasi perioada din 2009prin faptul ca Finantele achita acum facturi din 2009. "Nu facemcheltuieli mai mari cu bunuri si servicii, ci platim datorii din2009. Sustin sa platim cat mai mult si cat mai repede din datoriileacumulate."
Totusi, guvernul risca sa rateze din nou obiectivul angajat fata deFMI de a reduce datoriile statului catre sectorul privat,incurajand astfel in mod direct relansarea economiei. Vladescu areafirmat tinta de ajustare a cheltuielilor publice: cheltuielilede personal din sectorul bugetar ar trebui sa scada de la 9% dinPIB la 7%, iar cele sociale sa nu depaseasca 10% (in prezent suntde 12% din PIB). In opinia sa, mediul privat a beneficiat decresterea consumului excesiv in anii precedenti, incurajat si destat, iar oamenii de afaceri nu ar trebui sa se planga, pentru caatunci au avut de castigat.
Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, ii da replica spunand ca sectorulprivat s-a si ajustat odata ce situatia economica s-a schimbat siexcesul de consum a disparut, ceea ce nu se poate spune despresectorul public nici la mai bine de un an de la inceputulcrizei.
Din pozitia de ministru al finantelor, Vladescu spune ca nu seasteapta la o crestere a consumului in sectorul bugetar in acestan, ci la o reducere, ceea ce inseamna ca sectorul privat nu poateconta pe cererea din partea statului. "Romania consuma mult maiputin decat si-ar dori cetatenii, iar acest exces de consum din2007- 2008 trebuie corectat, la fel cum s-a facut in mediulprivat", a spus Vladescu. El a mai precizat ca MinisterulFinantelor a facut "foarte multe lucruri pentru mediul privat inultimele luni, dar unele nu se pot discuta pentru ca tin desectorul bancar".

Vladescu: Plata TVA la incasarea facturii este oaberatie economica, nu se mai practica nicaieri inlume
Ministrul finantelor se asteapta ca decizia Senatului privind plataTVA la incasarea facturii si nu la emiterea acesteia sa fierespinsa de Camera Deputatilor, care are rolul decizional final."Am vorbit cu Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, cualti parlamentari si am motive sa cred ca proiectul va fi respinsde camera decizionala. Daca ar fi validat, ar trebui practic sainchidem Romania, pentru ca este o aberatie economica sa transferitot riscul de la comerciant la stat", a spus Vladescu.
El sustine ca in nicio alta tara in care se plateste TVA nu existaun asemenea regim, modificarea adoptata de Senat fiind si foartegreu de pus in practica.
Si Dan Sucu a admis ca nu a reusit sa identifice argumente practicein favoarea platii TVA la incasare. Propunerea din Senat a fostsustinuta de parlamentari UDMR, PSD, PD-L si PNL, care aduc caargument faptul ca multe firme nu au bani sa plateasca TVA lamomentul emiterii facturii.

Seful Finantelor: Am inceput sa facem rezerve de bani inTrezorerie
Ministerul Finantelor are o rezerva de bani pregatita in Trezorerieprin care se poate proteja de eventuale evolutii negative alepietei sau inrautatiri ale situatiei economice.
"Inca nu ajustam estimarea de crestere economica pentru anulacesta. In aprilie vom relua discutiile cu FMI si vom vedea cumstau lucrurile. Inca mai sper sa avem crestere economica in acestan, insa oricum am inceput sa facem rezerve in Trezoreria statuluiinca din luna ianuarie."
Vladescu a reafirmat ca nu are in vedere masuri de majorare ataxelor si impozitelor in acest an.
Pe de alta parte, el nu a putut indica un orizont de timp concretprivind finalizarea procesului de revizuire a Codului fiscal.
Dan Sucu spune ca in ceea ce priveste mediul privat, scenariilepentru anul acesta nu au fost foarte optimiste, dar o noua ajustarea cheltuielilor cu personalul in 2010 este putin probabila, pentruca "ce a fost de taiat, s-a taiat anul trecut".
Romania este in continuare in subconsum, iar o solutie pentrurevenirea acestuia ar putea fi ca banii castigati de cei din mediulprivat sa fie mai bine administrati de stat, sustine omul deafaceri.

Sucu: Statul trebuie sa se retraga dineconomie
"Nu am solicitat niciodata o micsorare de taxe administrative, darcred ca banul trebuie sa ramana in buzunarul celui care ilgenereaza si sa nu fie cheltuit in mod arbitrar de institutiilestatului", a spus Sucu.
El considera ca statul nu ar trebui sa fie implicat in economie, cisa se ocupe mai mult de administrarea institutiilor pe care lereprezinta. Omul de afaceri spune ca a incercat sa acceseze fondurieuropene in 2007 pentru relocarea unor fabrici din Targu Mures,intr-un proiect cu o valoare totala de aproximativ 25 de milioanede euro, insa nu a reusit sa ia banii, pentru ca evaluareadosarului nu s-a facut mai repede de un an si jumatate.Motivul?
"Sistemul este foarte birocratic, fiind impus de normele europene.Pentru un intreprinzator o durata a procesului de un an si jumatateeste foarte mult", a explicat Sucu.
Totusi, principala problema este lipsa de incredere in economie, inopinia ministrului finantelor. "Oamenii, investitorii, bancheriisunt speriati in momentul de fata, iar statul poate sa aducaincredere prin scheme de garantare si prin investitii directe. Avem3 miliarde de euro de la Banca Mondiala si de la Banca Europeana deReconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru care incercam sa facemspatiu fiscal ca sa finanteze investitii", a spus Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO