Eveniment

Vladescu vrea sa lanseze eurobonduri de 1 mld. euro. Cum comentati?

12.01.2010, 23:15 21

Finantele au in vedere lansarea "mai multor emisiuni deobligatiuni pe pietele externe pentru finantarea deficituluibugetar din acest an", prognozat in proiectul legii bugetului la5,9% din PIB, potrivit ministrului finantelor SebastianVladescu.

"Speram ca in primul trimestru vom lansa prima emisiune deeurobonduri din acest an. Depinde de piete. Ne gandim la o emisiunede circa un miliard de euro. Procedura dureaza cam o saptamana.Speram ca randamentul sa fie mai bun decat la precedenta emisiunede eurobonduri din 2008", a spus Vladescu.

O misiune a Fondului Monetar International va veni la Bucurestisaptamana viitoare, in 21 ianuarie, pentru a realiza evaluareaacordului stand-by, potrivit lui Vladescu.

"FMI va veni saptamana viitoare, in 21 ianuarie. Ii vom asiguraca respectam acordul incheiat", a spus Vladescu, prezent inParlament la discutiile pe tema bugetului pe 2010.

El a precizat ca deficitul bugetar pe 2009, unul dintrecriteriile negociate cu FMI la 7,3% din PIB, a fost in tinta anultrecut, potrivit ultimelor informatii.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe dinimprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 mld. euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat la jumatatea luniidecembrie ca Romania ar putea primi, in 17 februarie, simultan,transele a treia si a patra din imprumutul de la Fondul MontetarInternational, de 2,3 miliarde de euro, cu conditia sa isiindeplineasca obligatiile de buget.

Intrebat daca Romania va primi cumulat transele III si IV de laFMI dupa finalizarea evaluarii din ianuarie, Sebastian Vladescu araspuns: "Transa a treia o primim sigur".

"Principii" versus "fapte" la dezbaterea dinplen

Unul dintre cele mai importante angajamente negociate de Guverncu FMI este pus in pericol dupa ce deputatii si senatorii au votatdis-de-dimineata un amendament prin care se majoreaza "deprincipiu" deficitul bugetar, fara a fi precizata cifra, lasandu-seasfel marja de discutii pentru alocarea de sume suplimentare inanumite domenii.

Propunerea a fost formulata de deputatul PSD Anghel Stanciu,care doreste ca deficitul sa ajunga la 6,5%, fata de 5,7% cat afost negociat de Guvern cu FMI, astfel incat sa poata fi maritbugetul Educatiei, "vaduvit", in opinia social-democratului deprocente bune din cei 6% din PIB negociati in Pactul pentruEducatie semnat de toate partidele. Reprezentantii Guvernului i-auargumentat lui Stanciu ca suma alocata Educatiei reprezinta in modreal 6% din PIB, totusi amendamentul a trecut. "Nu este nicionenorocire, de cate ori am facut eu bugetul, de trei sau patru ori,articolul privind deficitul a fost votat la fel, dar eu nu sunt deacord cu majorarea tintei", a spus ministrul de finante.

Batalia pe bugetele locale

Atentia parlamentarilor a fost repede deturnata de la niveluldeficitului odata cu inceperea dezbaterii bugetelor locale, PSDtragand tare sa aiba un cuvant in plus de spus la modul in care seimpart banii pentru proiectele de infrastructura locale. Astfel,mai multe articole care se refera la impartirea banilor au fostretrimise la comisiile de buget, pentru a fi discutate din nou.

Este vorba despre cine face aceasta impartire a banilor: daca invarianta Guvernului 80% din aceasta suma erau impartite dedirectiile judetene de finante, iar restul de 20% de ConsiliulJudetean cu votul a jumatate plus 1 dintre consilieri, la comisiilede buget proportia a fost modificata - 70% din bani se vor impartide catre Finante, iar 30% de catre Consiliul Judetean, in aceastasituatie decizia urmand a fi luata de catre 2/3 din consilieri.

Pana in prezent, parlamentarii au discutat 19 amendamente dincele 6.000 depuse, dintre care doua au fost retrimise la comisiilede buget, iar 17 au fost respinse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO