Eveniment

Vosganian da ca sigura scumpirea gazelor din ianuarie

16.11.2007, 19:31 20

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat ieri ca de la 1 ianuarie 2008 pretul gazelor furnizate populatiei ar putea fi majorat, iar tarifele la energie electrica vor fi mentinute la acelasi nivel, ca urmare a punerii in functiune a Reactorului 2 de la Cernavoda.
El a mentionat ca anul viitor cresterile preturilor la energie electrica si gaze naturale nu vor fi mai mari decat rata inflatiei, stabilita de Guvern si BNR la 3,8% plus/minus un punct procentual.
In ceea ce priveste pretul la gaze, ministrul nu a estimat care ar putea fi cresterea de la 1 ianuarie, precizand ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) efectueaza mai multe analize si ca asteapta o reactie a evolutiei tarifelor la gazele internationale.
La randul sau, vicepresedintele ANRE Nicolae Opris a mentionat ca pana la 15 decembrie institutia va anunta noile tarife.
"Deocamdata nu putem da o prognoza pentru majorarea tarifelor la gaze. Ce va pot spune este ca ne asteptam la o crestere. Efectul majorarii tarifelor la gaze la tariful energiei electrice nu va fi unul relevant, pentru ca in amestecul cosului reglementat va intra mai multa energie produsa la Centrala de la Cernavoda", a spus Opris.
El a adaugat ca ANRE a primit solicitari de la majoritatea producatorilor de energie electrica pentru o majorare a tarifelor reglementate.
Opris a mai spus ca anul viitor se va continua programul de aliniere a preturilor la gazele naturale si ca Romania nu a solicitat Comisiei Europene prelungirea perioadei care expira la 1 ianuarie 2009.
Romania s-a angajat, in anul 2004, ca pana la 1 ianuarie 2007 sa alinieze pretul gazelor din productia interna la nivelul celui la gazele din import, ulterior autoritatile solicitand un alt termen, care expira la finele anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO