Finanţe personale

Comisioanele mai mici la tranzacţiile prin internet banking, doar un mit

Comisioanele mai mici la tranzacţiile prin internet banking, doar un mit

Autor: Liviu Chiru

20.02.2011, 23:50 816

Când trebuie să transferi sume medii, de până la 1.000 de lei,către persoane care nu au cont deschis la banca ta, este mai ieftinsă retragi numerar de la bancomat decât să foloşeşti serviciile deinternet banking, deşi bancherii promovează platformele alternativede tranzacţionare tocmai prin comisioanele mai mici.

O analiză a comisioanelor percepute de primii zece jucători dinsistem pentru o operaţiune de transfer interbancar (beneficiarulare contul la o altă bancă decât ordonatorul) arată că, pentru osumă de 500 de lei, taxa percepută ajunge la 2-4 lei, în timp ceretragerea sumei de la ATM ar costa, în general, 1 leu.

Cea mai mare discrepanţă apare la Alpha Bank, unde retragerea denumerar de la ATM este gratuită. În schimb, banca reţine uncomision de 4,5 lei clientului de fiecare dată când foloseşteserviciul de internet banking pentru a trimite bani către conturide la alte bănci.

"O parte din comision o reprezintă o sumă fixă, care se duce laTransfond (operatorul sistemului electronic de plăţi - n. red.),apoi sunt şi costurile interne. De aceea, la transferurile devaloare mică, comisionul, ca valoare procentuală, este mare", spuneAdrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei pentru Plăţi Electronicedin România şi public affairs manager la ING Bank. De altfel, şi laING apare o astfel de inversare: comisionul la ATM ar fi de 1 leu,în timp ce transferul interbancar ordonat prin internet bankingcostă 2 lei.

La serviciile online apar şi alte costuri suplimentare. Pe lângăcomisionul perceput pentru fiecare operaţiune, majoritatea băncilorpercep şi o taxă lunară pentru serviciile de internet banking, careajunge în general la 3-4 lei, deşi există şi jucători care nupercep această taxă.

În schimb, retragerea de numerar de la ATM este comisionată demajoritatea jucătorilor cu un procent - de obicei 0,2% din sumă.Este important de reţinut că acest comision se aplică doar în cazulîn care cardul este utilizat la ATM-ul băncii emitente. Dacă baniisunt însă retraşi de la ATM-ul unei alte bănci, comisionul este maimare - de obicei de 0,5% din sumă, plus o sumă fixă, de 2,5lei.

Grecii de la Alpha precizează că pentru operaţiunile derulateprin internet banking comisioanele sunt cu până la 35% mai micidecât cele percepute la ghişeu. Şi banca de stat CEC precizează căla comisioanele pe online are o reducere de 30% faţă de cele laghişeu. Retragerile de bani la ghişeu sunt taxate în general maiscump decât cele la ATM, comisionul cuprinzând o parte fixă plus unprocent din sumă.

Pentru o comparaţie completă între costurile unui transfer prininternet sau cu cash, ar trebui adăugat şi timpul consumat pentrudeplasare la ATM şi apoi la beneficiarul transferului, noteazăApolzan. "Dacă ne uităm la costul total, este mult mai mare când selucrează cu numerar."

Creşterea veniturilor realizate din comisioane a devenitobiectivul principal al bancherilor, care se văd nevoiţi săcontrabalanseze scăderea dobânzilor percepute la credite. De parteacealaltă, clienţii devin tot mai atenţi la taxele pe care trebuiesă le suporte, întrucât şi veniturile lor au scăzut.

Iniţial, bancherii au majorat comisioanele percepute pentruoperaţiunile derulate la ghişeu, justificând mişcarea tocmai prindorinţa de a determina clienţii să utilizeze canalele alternative.Totuşi, jucători precum BCR, BRD sau Raiffeisen taxează în prezentchiar şi transferul de bani între conturile propriilor clienţi,deşi acestea sunt gestionate automat de sistemul informatic. Acestecomisioane ajung la 1-1,5 lei pe operaţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO