Fondul Proprietatea

Brokerii: Listarea FP la Varşovia, veste bună pentru acţionari, nu şi pentru BVB

Brokerii: Listarea FP la Varşovia, veste bună pentru acţionari, nu şi pentru BVB

Autor: Andrei Chirileasa, Adrian Cojocar

06.07.2011, 19:13 642

Brokerii consideră că listarea Fondului Proprietatea (FP) laVarşovia, propusă de managerul fondului - Franklin Templeton, esteo decizie logică, care poate contribui la atragerea unui număr maimare de investitori în fond şi la creşterea preţuluiacţiunilor.

"E o decizie logică. În afară de efecte benefice pentruacţionari va însemna şi un import masiv de know-how pe piaţa decapital din România", a declarat Bogdan Juravle, directorul depieţe de capital în cadrul KBC Securities, cea mai mare firmă debrokeraj de pe piaţă şi totodată cel mai mare intermediar detranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea.

Pe de altă parte, brokerii sunt îngrijoraţi că această micşarear putea duce la scăderea tranzacţiilor de pe piaţa locală.

"Listarea Fondului Proprietatea pe o piaţă externă este o vestebună pentru acţionarii fondului şi un plus pentru acesta. Dinnefericire cred că în acest caz cea mai mare parte a tranzacţiilorse vor face pe bursa externă unde găsesc comisioane mai mici,tranzacţii de vânzare în lipsă şi tot ce doresc în detrimentulpieţei de la Bucureşti", spune Mihai Chişu, broker la IFBFinwest.

El crede că instituţiile româneşti ar putea să facă lobby maiputernic la Guvern pentru dezvoltarea pieţei de capital româneştişi totodată atragerea banilor străinilor. "Reprezentanţii statuluinu înţeleg că fondurile de pensii româneşti se duc să subscrie laoferte de listare în Polonia şi finanţează economia lor pentru cănu au listări pe bursa românească. Dacă am avea burse comparabilenu mi-ar fi teamă pentru că ori acolo ori aici ar fi cam acelaşilucru."

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, consideră cădecizia era previzibilă, având în vedere că managerul FonduluiProprietatea, Greg Konieczny, e polonez şi cunoaşte foarte binebusra din Varşovia.

"Un lucru bun nu este pentru piaţa românească de capital, darastea sunt consecinţele dacă nu te adaptezi nevoilor emitenţilor şiale investitorilor străini, care au cea mai mare pondere întranzacţiile cu Fondul Proprietatea. Listarea la Varşovia vainfluenţa pozitiv preţul acţiunilor şi asta e principalul obiectivvizat de administrator, care este plătit pe baza valoriiacţiunilor, dar este şi în interesul statului, care trebuie săcontinue procesul de despăgubire", a explicat Nilaş.

BT Securities este prima firmă de brokeraj locală care a devenitmembru al bursei din varşovia, în acest an. Decizia de a merge laVarşovia a fost luată luând în considerare şi posibilitatea caFondul Proprietatea să se listeze în Polonia, spune Nilaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO