Fondul Proprietatea

Ce se întâmplă cu procesul de despăgubire?

25.01.2011, 23:53 210

Reluarea procesului de despăgubire, pe data de 2 mai, depindeacum de preţul acţiunilor pe Bursă. Cei care nu au primit acţiunila Fondul Proprietatea până în prezent ar putea primi mai multetitluri, dacă preţul rămâne la nivelul actual. Dacă până în prezentla 100.000 de lei despăgubire se alocau 100.000 de acţiuni(conversia se realiza la 1 leu/acţiune), la un preţ de conversie de0,65 lei/acţiune, la 100.000 de lei revin aproape 154.000 deacţiuni, adică cu 54% mai multe. Statul riscă astfel să-şi termineacţiunile.

Printre cei care mai au de luat acţiuni la Fondul Proprietatease numără şi urmaşii industriaşului interbelic Max Ausnit, care maiau de primit circa 200 de milioane de acţiuni (1,4% din fond) încontul unei despăgubiri de 29 mil. euro solicitată în contuluzinelor metalurgice Titan, Nădrag şi Călan confiscate decomunişti. "După zece ani de la apariţia legislaţiei restituirii,listarea Fondului Proprietatea este un moment extrem de importantatât pentru acţionarii Fondului, pentru Bursa Bucureşti, cât şipentru economia românească", spune Corin Trandafir, avocat şireprezentantul moştenitorilor Malaxa, Ausnit, Habsburg.

Cei care au primit însă acţiunile la valoarea nominală de 1 leu(adică 100.000 de acţiuni în contul unei despăgubiri de 100.000 delei) ar recupera în prezent doar 65.000 de lei din vânzareaacestora pe Bursă (la preţul de ieri de 0,65 lei). De aici apareîntrebarea: se pot ei adresa mai departe statului pentru a cerediferenţa?

"Există posibilitatea ca foştii proprietari care au fostdespăgubiţi cu acţiuni la valoarea nominală de un leu să meargă îninstanţă pentru a recupera de la statul român diferenţa dintre 1leu şi preţul de pe Bursă. Mă aştept ca marii acţionarii privaţi aiFondului, precum moştenitorii familiilor Malaxa şi Ausnit, săapeleze la instanţă dacă într-un termen rezonabil de timp nu-şi vorrecupera acel leu/acţiune. Nu trebuie uitat că Fondul a fostconstruit pentru despăgubire şi are o puternică componentă moralăşi mai puţin de dezvoltare a pieţei de capital. Listarea rămâneînsă cea mai bună veste pe care investitorii străini o puteau primide la România în aceste zile", spune avocatul Gheorghe Piperea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO