Fondul Proprietatea

Noi obstacole apar în drumul acţionarilor Fondului Proprietatea spre Bursă. Cum se pot rezolva?

Autor: Roxana Pricop

18.01.2011, 23:55 560

Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi el însuşiacţionar la Fondul Proprietatea, se află în situaţia de a împărţicu sora sa un "cont joint" de acţiuni primite drept despăgubirepentru un teren care a aparţinut mamei sale şi a fost confiscat decomunişti.

"La Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor,titlul de despăgubire s-a emis pe numele a două persoane pentru căeram doi moştenitori, iar conversia în acţiuni s-a făcut pe numeleambelor persoane. Cei de la Autoritate nu au mai stat să împartăacţiunile între doi moştenitori. În cazul meu va fi simplu, pentrucă suntem doi fraţi, dar există situaţii în care şapte moştenitori,în grade diferite de rudenie cu fostul proprietar, împart acelaşipachet de acţiuni la Fond. Pentru aceştia, partajul acţiunilor vafi mai complicat", a spus el.

Ceeste Fondul Proprietatea?

Pentru ca acţionarii din "conturile joint" să îşi poată vindeacţiunile la Bursă începând din 25 ianuarie, când se listeazăFondul, trebuie să meargă la notar pentru a-şi debloca acţiunile.La notar, există două soluţii: fie toţi moştenitorii merg la notarşi semnează o convenţie prin care sunt de acord să împuterniceascăpe unul dintre ei ca titular al acţiunilor şi să împartă baniirezultaţi ulterior din vânzarea acţiunilor.

Cu această convenţie merg la un broker care obţine extrasul decont de la Depozitar şi care le dă posibilitatea ca ei să vândăacţiunile.

Această soluţie este mai ieftină decât obţinerea documentului de"ieşire din indiviziune" de la notar prin care se face "partajul"acţiunilor între toţi moştenitorii, pentru că se evită astfelcomisioanele de la Depozitar de transfer ca urmare a ieşirii dinindiviziune.

Comisioanele percepute pentru transferul ca urmare a ieşirii dinindiviziune se ridică la 1.000 lei pentru 100.000 de acţiuni şi potajunge până la peste 2.000 lei pentru cei care au mai mult de unmilion de acţiuni, dar nu mai mult de 5 milioane.

"După ce au aşteptat ani de zile pe listele ANRP, acestepersoane trebuie din nou să piardă timp şi bani pentru a-şi vindeacţiunile şi încasa despăgubirile, deşi mulţi dintre ei nu mai aunici timp şi nici bani pentru că sunt în vârstă şi săraci", a maispus Lepa.

Miza deblocării acestor "conturi joint" este uriaşă pentru căestimările arată că ar putea fi mii de persoane în aceastăsituaţie. În prezent, la Depozitar sunt înregistraţi peste 5.000 deacţionari Fondul Proprietatea. Partajul acestor "conturi joint"între fiecare dintre moştenitori, care vor primi acţiunile în câteun cont individual, ar putea dubla sau chiar tripla numărulacţionarilor Fondului Proprietatea.

"Făcând un raţionament simplu, ne putem da seama că foartepuţini dintre foştii proprietari care au fost expropriaţi decomunişti în anii '40-'50 mai sunt astăzi în viaţă pentru a puteafi acţionari la Fond. Cea mai mare parte a acţionarilor suntmoştenitori ai foştilor proprietari. Cred că peste 70% dinacţionarii Fondului Proprietatea sunt moştenitori şi nu foştiproprietari", a continuat avocatul. Pentru acţionarii care suntsingurii proprietari ai acţiunilor, fiind înregistraţi pe conturiindividuale, tranzacţionarea acţiunilor este mult mai simplă:alegerea unui broker unde se deschide un cont.

Brokerul poate obţine extrasul de cont cu codurile confidenţialede la Depozitar fără a mai fi necesară deplasarea la sediulDepozitarului.

Ce trebuie să facă un acţionar pentru a tranzacţiona FPla Bursă

Dacă este înregistrat la Depozitarul Central (DC) pe:

Cont individual (o persoană deţineacţiunile)

  • Obţinerea extrasului de cont cu codul confidenţial alacţiunilor de la Depozitar (direct de la sediul DC sau prinbrokerul unde are deschis cont de tranzacţionare). Costuri: 5 leieliberare extras de cont, 4 lei eliberarea coduluiconfidenţial.
  • Deschiderea unui cont de tranzacţionare la o societate debrokeraj unde sunt transferate acţiunile. Costuri: gratuit.
  • Cumpărarea sau vânzarea acţiunilor la bursă prin ordin plasatbrokerului. Costuri: comisionul brokerului: 0,25%-0,5% din valoareatranzacţiei.

Cont joint (mai multe persoane deţinacţiunile)

  • Obţinerea documentului de "ieşire din indiviziune" de la notarprin care se face "partajul" acţiunilor între toţi moştenitorii.Costuri: peste 1.000 de lei pentru 100.000 de acţiuni.
  • Depunerea ieşirii din indiviziune la Depozitar şi alocareaacţiunilor fiecărui moştenitor pe câte un cont individual. Costuri:1% din valoarea totală a acţiunilor, calculat la valoarea nominală,pentru până la 100.000 de acţiuni, 0,5% pentru până la 1 mil.acţiuni, 0,2% pentru până la 5 mil. acţiuni.
  • Obţinerea extrasului de cont cu codul confidenţial alacţiunilor de la Depozitar (direct de la sediul DC sau prinbrokerul unde are deschis cont de tranzacţionare). Costuri: 5 leieliberare extras de cont, 4 lei eliberarea coduluiconfidenţial.
  • Deschiderea unui cont de tranzacţionare la o societate debrokeraj unde sunt transferate acţiunile. Costuri: gratuit.
  • Cumpărarea sau vânzarea acţiunilor la Bursă prin ordin plasatbrokerului. Costuri: comisionul brokerului: 0,25%-0,5% din valoareatranzacţiei.
  • Pentru a evita deplasarea la Depozitar, moştenitorii pot semnao convenţie la notar, prin care unul dintre aceştia este numitîmputernicit, cu care merg la broker şi pot vinde acţiunile. Înbaza acestei convenţii, Depozitarul emite extrasul de cont pentruacţiuni, iar moştenitorii îşi împart banii din vânzarea acţiunilor.Costuri: încheiere convenţie la notar, eliberare extras de cont laDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO