Fondul Proprietatea

Preţurile în creştere la FP din prima zi au atras vânzătorii

Autor: Stefan Musgociu

26.01.2011, 23:35 28

Bursa a scăzut miercuri cu 0,53%, iar acţiunile FonduluiProprietatea (FP) au coborât cu 1,46% şi, totodată, au asigurat 88%din lichiditatea bursei, cu tranzacţii în valoare cumulată de 141,9milioane lei (33,3 milioane euro).

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities, Adrian Tod, crede că reculul înregistrat de acţiunileFP a fost determinat de unii vânzători, care nu au intrat marţi latranzacţionare, ci au aşteptat stabilizarea preţului.

"Preţul foarte bun la care s-au tranzacţionat acţiunile FP înşedinţa anterioară a atras în piaţă mai mulţi vânzători. Astfel,s-a creat presiune pe cotaţie. Totuşi, este îmbucurător că volumelede tranzacţionare au fost şi azi mari. Din interesul ridicat pecare l-am văzut şi în şedinţa de astăzi, cred că până în varărulajul zilnic al acţiunilor FP se va situa în jurul valorii de 10milioane euro", a declarat Tod.

În primele zece minute investitorii au introdus mai multe ordinede cumpărare pentru acţiunile Fondului, astfel că aceste titluri auavansat cu maximum 1,85%, la 0,6615 lei. Ulterior, situaţia s-ainversat, oferta depăşind cererea, astfel că preţurile au începutsă scadă. În ultima oră unii investitori au fost mai activi latranzacţionare şi, totodată, au pus presiune la vânzare, astfel căpreţul a scăzut pentru scurt timp cu 2,9%, la 0,6305 lei. Lafinalul şedinţei, acţiunile Fondului au fost cotate la 0,64 lei,preţ în scădere cu 1,46%. Cu puţin înainte de ora 15:50, au fostefectuate trei tranzacţii negociate cu 0,17% din toate acţiunileFP, pentru 15,6 milioane lei. Deal-urile au fost realizate laacelaşi preţ, de 0,64 lei.

Tod spune că în perioada următoare şi alţi investitori şi-arputea axa atenţia spre acţiunile Fondului, dar numai cu condiţia carulajele să se menţină ridicate.

"Dacă volumele vor scădea şi vor ajunge comparabile cu cele aleSIF-urilor, interesul marilor investitori nu va apărea sau vadispărea pentru cei care au avut un oarecare interes", a adăugatel.

Spre deosebire de acţiunile FP, majoritatea titlurilor de la BVBau deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelorcotaţii de marţi. Apoi, piaţa a început să scadă uşor. Punctulminim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins în jurulorei 16:15, când media pieţei era în scădere cu 1,24%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri au fostrealizate la preţuri în scădere în medie cu 0,53%, iar acţiunilecompaniilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu0,58% sub nivelul de marţi.

Deşi în prima parte a şedinţei, acţiunile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF) au fost pe creştere uşoară,cotaţiile au trecut pe scădere după ora 15:30, când în piaţă aufost introduse mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare.Astfel, indicele BET-FI a înregistrat un recul de 1,31%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu0,7%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cucel mult 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO