Fondul Proprietatea

Unsprezece candidaţi se bat pentru a supraveghea averea de 3,7 mld. euro a Fondului Proprietatea

Unsprezece candidaţi se bat pentru a supraveghea averea de 3,7 mld. euro a Fondului Proprietatea

Cei cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor îl vor supraveghea pe Greg Konieczny, care alăuri de o echipă de 27 de profesionişti administrează Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

26.03.2012, 00:07 1581

Unsprezece persoane, printre care Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, şi Sorin Mîndruţescu, CEO-ul Oracle România, candidează pentru un loc în Comitetul eprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP).

Ultimul pas pe care îl mai au de făcut fondurile străine de investiţii după ce au preluat controlul Fondului Proprietatea este să îşi impună propriii oameni în Comitetul Reprezentanţilor, organismul care supraveghează ad­mi­nistrarea fondului de către americanii de la Franklin Templeton şi unde oficialii statului sunt acum majoritari, dar nu pentru mult timp.

Lupta pentru controlul FP se va da pe 4 aprilie, când sunt programate alegeri pentru Comitetul Repre­zentanţilor, iar principalii acţionari în frunte cu fondul american de hedging Elliott Associates vor încerca să-şi plaseze oamenii în structura de supraveghere. Actuala componenţă a Comitetului, în mare parte aleasă în aprilie 2011, este formată din cinci membri dintre care trei sunt susţinuţi de statul român, care în momentul alegerilor avea peste 33% din capital, iar acum mai are doar 0,04%. Mai exact, preşedintele Comitetului este Sorin Mîndruţescu, CEO-ul Oracle România, care a preluat conducerea după demisia lui Bogdan Drăgoi, ministrul finanţelor. Sorin Mîndruţescu este susţinut de casa cehă de brokeraj Wood&Co, acţionar la fond, potrivit ultimelor informaţii disponibile. Ceilalţi patru membri sunt Cristian Buşu, Doru Petru Dudaş, Simion Dorin Rusu, recomandaţi de Ministerul Finanţelor Publice, un membru in­terimar este Julian Healy, propus de City of London Investment Mana­gement, al doilea cel mai mare acţionar FP.

Miza alegerilor sunt activele de 3,7 mld. euro ale FP, iar acţionarii care vor reuşi să-şi impună candidaţii vor avea pe viitor o pârghie în plus prin care să orienteze strategia fondului în direcţia dorită. Competiţia se anunţă foarte puternică şi rămâne deschisă oricărui rezultat.

De departe cea mai surprinzătoare candidatură a fost cea a lui Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank, susţinut de fondul american Elliott, cel mai mare acţionar al FP. Elliott, care deţine 13,9% din acţiunile FP, l-a mai propus şi pe polonezul Piotr Rymaszewski, cel care conduce un fond imobiliar din Polonia cu o capitalizare de peste 100 mil. euro, controlat tot de americani.

Sorin Mîndruţescu, actualul preşe­dinte al Comitetului Reprezentanţilor şi CEO-ul Oracle România, este susţinut de brokerii cehi de la Wood pentru un nou mandat. Cehii de la Wood au sprijinit în ultimii ani politica Franklin Templeton la FP, fiind casa de brokeraj prin intermediul căreia FP a realizat răscumpărările de acţiuni.

City of London, al doilea acţionar al FP, cu 7% din acţiuni, susţine candidatura britanicului Julian Healy. Britanicii au declarat recent că ar fi de preferat ca Sorin Mîndruţescu şi Cristian Buşu să rămână în comitet, pentru continuitate. Cristian Buşu a fost director economic al FP înainte ca Franklin Templeton să preia adminis­trarea fondului. El candidează pe cont propriu, în calitate de acţionar, deşi la alegerile trecute a fost susţinut de Ministerul Finanţelor.

Atribuţiile mandatului de membru sunt, printre altele: convocarea AGA, aprobarea veniturilor şi cheltuielilor, a planului de afaceri înainte de a fi votate de acţionari, monitorizarea investiţiilor, a tranzacţiilor majore din portofoliu şi verificarea atingerii ţintelor de ran­dament. De asemenea, cei cinci pot re­co­manda acţionarilor încetarea con­tractului de administrare cu Templeton dacă consideră măsura în avantajul acţionarilor.

Lista de candidaturi continuă cu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), organizaţie care reprezintă interesele micilor investitori de pe bursă, dar la care au aderat în ultimii ani şi fonduri de investiţii străine sau fonduri de pensii. Liviu Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, printre cei mai mari acţionari instituţionali români ai FP cu peste 1% din acţiuni, candidează pentru un loc. El ar putea miza şi pe sprijinul celorlalte SIF-uri, care deţin pachete de acţiuni care totalizează circa 2% din capitalul FP. Victor Cionga, acţionar al Fondului Proprietatea, candidează pentru un loc. El este unul dintre cei mai vechi bancheri de investiţii de pe piaţa locală şi a lucrat în trecut pentru Raiffeisen. Lista candidaţilor este completată de Răzvan Mircea Milea şi Ilie Călugăru, acţionari individuali ai FP, dar şi de Simion Dorin Rusu, fost consilier personal al ministrului economiei.

Marele absent de pe lista de can­di­daturi este reprezentantul moşte­nitorilor familiilor Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea, cu atât mai mult cu cât schimbarea Comitetului Repre­zentan­ţilor şi organizarea de alegeri au fost solicitate de Georgia Palade van Dusen, nepoata lui Nicolae Malaxa şi cel mai mare acţionar persoană fizică al FP. Contactat de ZF, Corin Trandafir, avocatul familiei Malaxa şi fost mem­bru în CR, a declarat că moşte­nitorii Malaxa nu îşi vor impune un repre­zentant şi că vor susţine persoanele din lista de candidaţi.

Discuţii la guvern despre listări

Vineri, 23 martie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu Mark Mobius, preşedinte executiv al grupului Templeton Emerging Markets, şi cu Greg Konieczny, managerul FP, pentru a discuta despre strategia statului privind listarea de pachete minoritare de acţiuni la companiile la care Fondul Proprietatea împarte acţionariatul cu statul român, despre managementul privat la companiile de stat şi despre legislaţia privind guvernanţa corporatistă. La întâlnire au mai participat ministrul economiei Lucian Bode, Andreea Paul Vass, consilier al premierului, şi Ionuţ Popescu, fost ministru de finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO