Fonduri UE

Aprilie, cea mai bună lună pentru fondurile UE: în economie au intrat 173 mil. euro, cât pe întreg trimestrul întâi

Aprilie, cea mai bună lună pentru fondurile UE: în economie au intrat 173 mil. euro, cât pe întreg trimestrul întâi

Autor: Gabriel Razi

16.05.2012, 00:05 1071

În aprilie au intrat în economie 173 milioane de euro bani curaţi de la Uniunea Europeană, aceasta fiind şi cea mai bună lună din acest an în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Banii intraţi în aprilie reprezintă 90% din totalul facturilor rambursate pe întreg parcursul primului trimestru. Tinţa pe primul trimestru era de 800 milioane de euro, dar în economie au ajuns sub 200 milioane de euro.

Motorul creşterii a fost programul Regional (prin care sunt realizate investiţii în infrastructură la nivel local, dar şi proiecte de investiţii ale IMM-urilor sau ale autorităţilor locale) şi programul de mediu (prin care se construiesc reţele de apă şi canal sau gropi de gunoi). Pe liniile de finanţare ale Programului Regional au intrat în aprilie 124 milioane de euro, adică 70% din totalul lunii. În acelaşi timp, Programul de Mediu a adus alte 45 milioane de euro.

"Mai este cale lungă până la atingerea ţintei propuse de Guvern. Nu cred că îşi mai face nimeni speranţe în privinţa evoluţiei absorbţiei. Era clar de la bun început că ţintele erau greu de atins şi că au fost promise în mod populist", crede însă Cos­min Drăgoi, managing partner al companiei de consultanţă pe fonduri europene M27 CED Invest.

De cealaltă parte, Dan Barna, director executiv al companiei de consultanţă Structural Consulting Group, adaugă că rambursările susţinute din cadrul Pro­gramului Regional se datorează stabilităţii la nivel de conducere din cadrul Autorităţii de Management de la Ministerul Dezvoltării.

"Programul Regional este cel mai performant program dintre toate liniile de finanţare ca urmare a stabilităţii pe care o au la nivel de conducere. Fluctuaţia la nivelul liderilor a tras alte programe în jos, cum este cazul Programului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Într-un ton diferit merge însă programul de Mediu, aici este vorba de facturi de milioane sau zeci de milioane de euro rambursate odată şi de aceea este normal ca absorbţia să meargă în trepte", explică el.

Banii intraţi în aprilie în economie prin liniile de finanţare ale programelor pe fonduri europene reprezintă însă aproape 90% din totalul banilor de la UE care au ajuns la Bucureşti în primele trei luni ale anului. Absorbţia este însă cu 100 milioane de euro sub pragul lunar pe care ar trebui să îl îndeplinească autorităţile pentru a atinge pragul de 3 miliarde de euro. Pe baza acestei cifre a fost construit şi întreg bugetul de stat pentru anul acesta.

De cealaltă parte, în aprilie nu a fost rambursat niciun euro pentru programul de 4,5 miliarde de euro pentru Transport - linie de finanţare prin care ar trebui dezvoltată infrastructura rutieră şi feroviară de pe piaţa locală.

Mai mult, niciun euro nu a fost rambursat nici pentru programul pentru Creşterea Competitivităţii Economice - linie prin care companiile derulează proiecte de investiţii în echipamente sau prin programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Pe total la sfârşitul lunii aprilie absorbţia fondurilor europene a ajuns la 1,43 miliarde de euro, adică 7,4% din totalul banilor puşi la dispoziţie de UE în intervalul 2007-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO