Fonduri UE

Exclusiv online - Cum aleg consultantul pentru accesarea fondurilor europene

01.02.2010, 00:00 256

Obtinerea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana esteo procedura destul de anevoioasa pentru majoritatea firmelor atatdin punct de vedere al intocmirii documentatiei, cat si alperioadei indelungate de aprobare a proiectului.

Prima etapa pentru o companie care vrea bani de la UE oconstituie schitarea unei idei de proiect si identificareaprogramului de finantare corespunzator, urmat de intocmirea unuidosar cu actele solicitate de autoritati, dosar care poate depasi100 de pagini.

Intocmirea documentatiei este o etapa destul de dificila, iarmajoritatea firmelor prefera ca, pentru un tarif intre 3 si 10% dinsuma pe care solicitantul vrea sa o obtina, sa lase aceasta sarcinain seama unui consultant.

Rolul unui consultant profesionist este de a clarifica ideea deproiect, de a cauta compatibilitatea acesteia cu un program definantare, de a analiza conditiile de accesare a acestuia, de aoferi sfaturi cu privire la accesarea banilor, de a pregatidocumentatia tehnico-financiara in conditiile solicitate definantator.

Pentru a alege o firma de consultanta cu care sa lucreze,solicitantul trebuie sa tina cont in primul rand de istoriculfirmei, de portofoliul de proiecte castigate anterior. De asemeneatrebuie sa cunoasca echipa care va lucra pentru intocmireaproiectului. Succesul proiectelor depinde atat de implementarea decatre beneficiar, cat si de profesionalismul intocmiriidocumentelor de catre consultant.

O atentie deosebita trebuie acordata prevederilor contractualecu firma de consultanta. De preferat sunt firmele care iau comisionnumai atunci cand se aproba finantarea proiectului, iar esalonareaplatilor trebuie facuta in concordanta cu primirea fondurilornerambursable.

Atentie la consultantii amatori! O masura de siguranta pe care opoate lua solicitantul este includerea in contractul cu firma deconsultanta a unei clauze-garantii care sa prevada inapoiereabanilor in conditiile in care proiectul este declarat neeligibildin cauza modului in care acesta a fost realizat.

Un consultant bun nu poate insa garanta 100% succesulproiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO