Info

(P) Ce înseamnă Industry 4.0 pentru angajaţii şi patronii din România – salarii mai mari şi profituri crescute

Autor: Publicitate

23.11.2017, 09:00 730

Conceptul Industry 4.0, promovat la început de Ministerul Cercetării şi de Ministerul pentru Afaceri Economice din Germania, a devenit în scurt timp sinonim cu viitorul industriei. În esenţă, Industriy 4.0 se referă la fabrici care şi-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalaţiile şi echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului. Aceste tehnologii includ reţele, sisteme de control, roboţi, imprimante 3D şi vehicule autonome. În centrul acestei revoluţii este comunicarea maşină - maşină, care permite un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

Noile tehnologii ajută companiile să fie mai productive şi să creeze produse de mai bună calitate, într-un mediu de lucru mai sigur. În plus, le permite să se dezvolte şi să fie mai competitive pe piaţa globală. Cartea Albă despre automatizare, lansată recent de Universal Robots, inventatorii coboţilor- roboţii care lucrează alături de muncitori, nu îi înlocuiesc - surprinde cele mai relevante aspecte care privesc locurile de muncă şi progresele tehnologiei.

Mai mulţi roboţi, mai multe locuri de muncă

Între 2010 şi 2016, livrările de roboţi către clienţi din SUA au totalizat 136.748 de unităţi – mai mult decât în oricare altă perioadă similară din istoria industriei americane. În acelaşi interval, numărul locurilor de muncă din industria producătoare a crescut cu 894.000, iar rata şomajului din Statele Unite a scăzut de la 9,8% în 2010 la 4,7% în 2016. Ca să luăm exemplul a două companii, Amazon avea peste 45.000 de angajaţi atunci când a început să folosească roboţi, în 2014. Deşi compania foloseşte din ce în ce mai mulţi roboţi, a ajuns acum la peste 90.000 de angajaţi şi intenţionează să mai angajeze încă 100.000 de persoane până la sfârşitul lui 2018. La fel, numărul angajaţilor din SUA ai General Motors a crescut de la 80.000 în 2012 la 105.000 în 2016; în aceeaşi perioadă, numărul roboţilor instalaţi în fabricile companiei din America a urcat cu aproximativ 10.000. Evoluţii asemănătoare se înregistrează atât la companii multinaţionale cu mii de angajaţi, cât şi la mici firme din domeniul producţiei.

Deficitul de candidaţi de pe piaţa muncii şi impactul său asupra companiilor

Lucrătorii cu o înaltă calificare reprezintă cheia succesului companiilor şi a dezvoltării economice a oricărei ţări. Potrivit angajatorilor, forţa de muncă bine pregătită, ce poate facilita tranziţia către inovaţie şi producţie avansată, reprezintă, la nivel global, factorul determinant al competitivităţii. Însă cercetările indică un deficit crescut de competenţe, ce va avea ca rezultat, doar în sectorul producţiei, două milioane de locuri de muncă neocupate în următorul deceniu. 80% dintre companiile de profil afirmă că au dificultăţi în a găsi candidaţi cu abilităţile necesare pentru a îndeplini munci înalt calificate din domeniul producţiei, un deficit ce ar putea produce pierderi echivalente cu 11% din venitul anual pentru întreaga industrie producătoare din SUA.

În România, antreprenorii vor mai mulţi roboţi

Managerii şi antreprenorii din România se bazează tot mai mult pe soluţiile de automatizare şi robotizare pentru a creşte producţia şi a scădea costurile, în condiţiile în care angajaţii potriviţi se găsesc din ce în ce mai greu. Astfel, potrivit studiului ”Automatizarea în companiile româneşti”, realizat de compania iVox pentru Universal Robots, liderul de piaţă în domeniul coboţilor, 34,7% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează. Motivele principale care stau la baza dorinţei de a implementa o soluţie de automatizare sunt nevoia de a reduce costurile (54%) şi creşterea producţiei (44%).

Industria românească are nevoie de 10.000 de roboţi industriali

Producătorii industriali din România au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare pentru a se adapta la actualele condiţii, caracterizate de creşterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat şi necesitatea asimilării în producţie a produselor cu valoare adăugată ridicată. Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboţi la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.

Roboţii colaborativi (coboţii) sunt uşor de folosit, adaptabili, eficienţi din punctul de vedere al costurilor şi pot fi utilizaţi în siguranţă. Aceştia pot fi programaţi simplu şi repede, chiar şi de către persoane fără experienţă. Uşurinţa în utilizare echivalează cu o scădere semnificativă a costurilor, a timpului de programare şi de punere în producţie a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investiţiei într-un termen mult mai scurt decât în cazul roboţilor obişnuiţi, de dimensiuni mari. Deoarece coboţii nu necesită împrejmuiri de siguranţă, angajaţii pot lucra nemijlocit alături de ei, ceea ce reduce costul automatizării şi simplifică planul unităţii de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO