Info

(P) Farmacia Tei a „angajat” 75 de roboţi autonomi pentru procesarea comenzilor online

(P) Farmacia Tei a „angajat” 75 de roboţi autonomi...

Autor: Publicitate

16.05.2023, 10:46 2658

Farmacia Tei, o companie antreprenorială specializată în vânzarea cu amănuntul a produselor farmaceutice, a avut viziunea de a implementa unul dintre cele mai mari sisteme automatizate de intralogistică din Europa de Sud-Est, format din 75 de roboţi autonomi (AGV) de tip Goods To Person, de la liderul domeniului - GreyOrange.

Printre indicatorii de performanţă avuţi în vedere pentru acest proiect de investiţii, care este cel mai mare din istoria companiei, se numără:

1.            Creşterea capacităţii de procesare a comenzilor online;

2.            Predictibilitatea şi trasabilitatea procesării comenzilor, sistemul având acum posibilitatea să anunţe clientul cât va dura procesarea încă de pe site;

3.            Un mai bun control al fluxurilor de intrare şi ieşire, al stocurilor şi resurselor;

4.            Diversificarea metodelor şi parametrilor de livrare, compania putând acum modifica priorităţile comenzilor în timp real.

Proiectul a fost implementat în Bucureşti, de unde vin cele mai multe comenzi online. În prezent compania a scurtat durata de instruire a unor noi operatori la 1-2 zile, iar satisfacţia angajaţilor a crescut, având în vedere că depun un efort mai mic, dar au o eficienţă mult mai bună.

Roxana Maftei, fondatoarea Farmaciei Tei declară: ”Ne-am atins obiectivele stabilite, obţinând o creştere semnificativă a productivităţii angajaţilor, şi anume: de la 60 produse procesate per operator înainte de implementare, la 280-300 de produse cu sistemul robotizat GreyOrange, estimând o recuperare a investiţiei în mai puţin de 3 ani. În prezent, avem o vizibilitate şi un control mult mai bune pentru toate procesele logistice interne, ceea ce ne permite să continuăm cu încredere planul de extindere al companiei.”

Conform unui raport recent Gartner, în mai puţin de cinci ani, aproximativ jumătate dintre companii va adopta o formă de roboţi pentru intralogistică şi majoritatea va opera o flotă heterogenă de roboţi. Cu toate acestea, pentru a putea obţine beneficii maxime din această investiţie, companiile au nevoie de o capacitate de orchestrare a proceselor prin care să poată obţine o integrare cât mai strânsă cu sistemele existente şi aloca în timp real sarcini roboţilor.

Echipamentele robotizate utilizate în intralogistică includ:

  • Braţe robotice
  • Roboţi colaborativi (co-boţi)
  • Roboţi autonomi pentru tranportarea produselor la operatori (Goods To Person sau GTP).
  • Braţe automate mobile
  • Echipamente transportoare autonome
  • Echipamente de sortare

Aceste echipamente pot prelua cu succes sarcinile repetitive, pentru care forţa de muncă este din ce în ce mai greu de găsit. Astfel, angajaţii umani se pot concentra pe sarcinile mai complexe şi cu valoare adăugată mai mare.

„De exemplu, într-un depozit neautomatizat, atunci când angajaţii au de mers la raft pentru a ridica produsele necesare unor comenzi, deplasarea poate reprezenta 50% din timpul total de lucru. De aceea, implementarea unui sistem robotizat de transportare a produselor la operator (Goods to Person) este demonstrat prin rezultate concrete, precum cele obţinute de Farmacia Tei, că poate creşte productivitatea gestionării comenzilor cu peste 250%”, declară Daniel Aizic, Managing Partner IDTotal, companie specializată în implementarea de sisteme automatizate pentru intralogistică. „Nu considerăm că sistemele robotizate afectează locurile de muncă”, consideră Daniel Aizic, „întrucât roboţii pentru intralogistică vin să extindă capacităţile şi să pună în valoare operatorii umani şi nu să îi înlocuiască”. Dealtfel, IDTotal este în continuare foarte activă în segmentul serviciilor de personal, cu echipe disponibile în toată ţara, fiind unul dintre liderii din domeniul serviciilor de inventariere stocuri şi active fixe, mercantizare, personal suport şi servicii pentru consumatori.

Companiile care nu adoptă noile tehnologii dintr-un stadiu incipient vor avea dificultăţi în a rămâne competitive. De aceea, este importantă construirea unor strategii adecvate pentru a identifica potenţialul de automatizare a proceselor interne şi a implementa cele mai potrivite soluţii robotizate la momentul potrivit.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre rolul roboţilor în intralogistică şi care este cea mai bună strategie pentru automatizarea proceselor repetitive din compania dumneavoastră, vă invităm să participaţi la seminarul "Robotică pentru intralogistică" ce va avea loc pe 25 mai 2023 la Centrul de Congrese al Hotelului Radisson Blu Bucharest, Sala Merope, cu începere de la ora 9. Conferinţa va acoperi subiecte precum paşii pe care companiile ar trebui să îi facă pentru automatizare şi rolul AI în intralogistică, dar şi rolul serviciilor externalizate de suport în teren, printre altele.

Nu rataţi această oportunitate de a afla ultimele noutăţi de la experţi în domeniu şi de a pregăti compania dumneavoastră pentru provocările economiei viitorului. Accesul la eveniment este gratuit, însă necesită confirmarea din partea organizatorilor, detalii şi înscrieri AICI.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO