Info

Cum s-a schimbat proiectarea în construcţii de-a lungul ultimelor două decenii? Allied Engineers: „Până în 1990, era asigurată de institutele de proiectare, iar în primii 10-15 ani după Revoluţie, nu s-au mai derulat investiţii mari pentru dezvoltări publice. În timp, a avut loc o filtrare a firmelor”

Articol cu conţinut publicitar

Mihai Dragomir, managing partner la Allied Engineers

Autor: Publicitate

06.11.2023, 06:00 591

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, au început să apară tot mai multe investiţii în infrastructură, locuinţe şi alte proiecte de construcţii, în special investiţii în mediul privat, ceea ce a condus la o creştere importantă a cererii pentru serviciile de proiectare.

Allied Engineers, o companie de proiectare deţinută de doi antreprenori locali, se aşteaptă la o efervescenţă ridicată în ceea ce priveşte proiectele din câteva domenii-cheie.

„Vedem un potenţial de dezvoltare foarte bun în sectorul energetic, în special cel al energiei regenerabile. De asemenea, în sectorul industrial există o creştere a interesului pentru România din partea unor investitori importanţi. O parte dintre ei vor să-şi relocheze unităţile de producţie din Rusia sau din Ucraina, iar ţara noastră este o alternativă bună. Nu în ultimul rând, vrem să ne implicăm mai mult şi în sectorul public, unde întrevedem o creştere serioasă a investiţiilor”, spune Mihai Dragomir, managing partner la Allied Engineers.

Compania a fost fondată la începutul anilor 2000, când piaţa de proiectare începea să urmeze un trend de creştere semnificativă.

„Am pornit la drum cu o echipă de doi oameni. La vremea aceea, mi-ar fi fost greu să îmi imaginez dimensiunile proiectelor la care lucrăm astăzi, într-un birou cu peste 60 de oameni, care combină toate specialităţile – arhitectură, structură, instalaţii”, îşi aminteşte Mihai Dragomir.

Iniţial, compania s-a dezvoltat în jurul unor specialişti din cadrul catedrei de Construcţii metalice a Universităţii Tehnice Construcţii Bucureşti (UTCB). Apoi s-au alăturat şi specialişti de la catedra Beton armat.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, au început să apară tot mai multe investiţii în infrastructură, locuinţe şi alte proiecte de construcţii, în special investiţii în mediul privat, ceea ce a condus la o creştere importantă a cererii pentru serviciile de proiectare.

„Am învăţat că trebuie să fim flexibili şi să ne adaptăm la schimbările din piaţă. Nu au fost vremuri tocmai uşoare. În primul deceniu de activitate am trăit criza economică, iar după aceasta, au fost exodul forţei de muncă din domeniul construcţiilor în afara graniţelor ţării, pandemia, respectiv războiul din Ucraina, care a venit la pachet cu închiderea unor facilităţi de producţie de materiale de construcţie importante, şi, nu în ultimul rând, inflaţia.”

Acţionarii Allied Engineers sunt, în proporţii egale, Mihai Dragomir şi Adrian Şerban Dima, potrivit platformei Termene.ro. Allied Engineers a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, în creştere cu 33% faţă de anul precedent, cu un profit de 1,1 milioane de lei şi un număr mediu 49 de angajaţi, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Portofoliul Allied Engineers a crescut şi s-a dezvoltat, cuprinzând astăzi peste 500 de proiecte comerciale şi logistice, industriale, rezidenţiale, de retail şi de birouri sau proiecte mari energetice. Compania a derulat proiecte atât în spaţiul Uniunii Europene, cât şi în spaţiul non-UE, iar în ultimii ani s-a extins şi în zona publică, prin proiectare pentru spitale şi obiective militare.

„Un alt sector în care am demarat proiecte importante este cel al energiei regenerabile. Este un domeniu unde noi avem o prezenţă considerabilă de mai bine de zece ani. După o perioadă în care investiţiile în acest domeniu şi-au redus intensitatea, piaţa a înregistrat în ultima vreme o creştere semnificativă. Avem lucrări mari, care depăşesc 1 GW în puterea totală instalată, atât în proiecte de parcuri eoliene şi fotovoltaice, cât şi în centrale electrice cu ciclu combinat.”

Activitatea nu este lipsită de provocări, printre cele mai pregnante fiind criza forţei de muncă înalt calificate, modificarea reglementărilor fiscale, volatilitatea preţurilor de execuţie ca urmare a inflaţiei crescute şi birocraţia guvernamentală.

Când vine vorba despre provocări în procesele de lucru, sunt mai multe puncte critice în întregul proces de proiectare.

„Teoretic vorbind, etapele sensibile unde pot apărea erori în proiectare sunt la stabilirea ipotezelor de lucru, la realizarea modelului de calcul care, accidental, se poate depărta de modelul fizic, sau, în cazul schimbării temei de proiectare, după ce s-a încheiat etapa de proiectare sau chiar în timpul execuţiei construcţiei”, spune Adrian Şerban Dima, senior partner la Allied Engineers.

Adrian Şerban Dima, senior partner la Allied Engineers
 
Piaţa de proiectare, aşa cum se vede din perspectiva experienţei sale, a trecut prin momente de creştere explozivă şi prin perioade marcate de crize.

„Până în 1990, proiectarea în construcţii era asigurată de institutele de proiectare, după care, în primii 10-15 ani după Revoluţie, nu s-au mai derulat investiţii mari pentru dezvoltări publice. De asemenea, proiectele private au fost puţine înainte de anii 2005-2006. După această perioadă, în timpul bulei imobiliare din 2006-2007, au început să apară investiţii mai substanţiale în mediul privat, ceea ce a dus şi la apariţia unui număr extrem de mare de firme de proiectare care încercau să acopere cererea de pe piaţă. Totuşi, puţine proiecte au fost duse la bun sfârşit la acea vreme, lucru care a determinat o filtrare în rândul firmelor de proiectare.”

Astăzi, cea mai mare îngrijorare o aduce creşterea preţurilor la energie, pentru că toate materialele de construcţii sunt produse cu un consum mare de energie.

Printre cele mai importante proiecte ale companiei Allied Engineers în zona de birouri se regăsesc Globalworth Campus, Oregon Park, Timpuri Noi Square, Boc Office Center, Globalworth Tower, Globalworth Square. Pe segmentul rezidenţial, compania s-a implicat în dezvoltări precum One Lake District, One Cotroceni Park II, One High District, One Floreasca City, Upground Estates, Quartier Azuga.

One Galllery (fosta Hala Ford), Promenada Mall Craiova, FM Logistic Warehouses, Ikea Timişoara sunt câteva dintre proiectele notabile cu destinaţie comercială. Pe partea de hoteluri se remarcă implicarea în lucrările pentru Grand Hotel du Boulevard şi Hotel Ramada Craiova, în timp ce pe zona de industrial, unele dintre cele mai importante proiecte din portofoliul Allied Engineers sunt La Lorraine Bakery Câmpia Turzii, fabrica de rulmenţi Timken Ploieşti, fabrica de rulmenţi NTN-SNR Sibiu, Procter & Gamble Urlaţi – Orange Factory, Procter & Gamble Nadia Factory – Prahova.

Unul dintre clienţii importanţi ai Allied Engineers este Globalworth, dezvoltator imobiliar cu o prezenţă activă pe piaţa locală.

„Parteneriatul cu Allied a început în anul 2007, cu unul dintre primele, dar şi cele mai îndrăzneţe proiecte dezvoltate de noi: complexul Upground, format din clădirea de birouri BOC, cu una dintre cele mai mari suprafeţe închiriabile, aproximativ 58.000 mp, plus două clădiri rezidenţiale cu regimul de înălţime parter şi 16 etaje. Partea rezidenţială a complexului găzduieşte aproximativ 600 de apartamente, spaţii comerciale la parter şi un centru de fitness în subsol”, spune Raluca Ghica, head of Workplaces la Globalworth România.

Raluca Ghica, head of Workplaces la Globalworth România
 
Colaborarea a continuat cu alte proiecte în zona de birouri, cum ar fi Globalworth Tower, Globalworth Campus, Globalworth Square, Renault Business Center.

Anul acesta, Allied Engineers împlineşte 20 de ani de existenţă pe piaţa din România, timp în care a proiectat peste 4 milioane de metri pătraţi şi a fost implicată în proiecte cu investiţii totale în valoare de peste 4 miliarde de euro. Pentru 2023, Allied Engineers estimează o creştere de aproximativ 20% a businessului, în contextul creşterii investiţiilor publice, dar şi al creşterii cotei de piaţă în segmentul industrial, ca urmare a relocării companiilor cu unităţi de producţie anterior aflate în Ucraina sau Rusia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO