Infografice

Topul ministerelor care au atras fonduri europene

Topul ministerelor care au atras fonduri europene

Topul ministerelor care au atras fonduri europene

Autor: Gabriel Razi

21.06.2011, 16:22 655

Reprezentanţii Ministerului Tran­­­sporturilor şiInfra­struc­turii (MTI) spun că în luna mai au fost făcute plăţi dela bu­­getul de stat (adică pre­fi­nan­ţări şi nu rambursări dinbani europeni). "Pen­tru proiectele POS Transport, în luna mai s-auefectuat plăţi de la bugetul de stat de 53 mil. lei (12,7 mil. euro- n. red.)", po­trivit unui răspuns remis ZF de către Di­rec­ţiaGenerală Relaţi Financiare Externe din cadrul MTI.

Luna trecută au fost semnate însă trei contracte pe fondurieuro­pene prin POS Transport în valoare totală de 270 de mi­lioanede euro, însă rămâne de văzut dacă aceste proiecte vor fiimplementate, iar plăţile vor ajunge la beneficiari şi implicit îneconomia românească în următoarele luni.

De asemenea, reprezentanţii MTI spun că primele plăţile aferentecontractelor sem­na­te în mai vor fi făcute până la sfârşitul luniiiunie. "Pentru toate cele opt tronsoane de au­tos­tradă cucontracte semnate inclusiv cele din luna mai primele plăţi(avansuri) se vor face până la sfârşitul lunii iunie şi vor aveavaloarea de 709 mil. lei (170 mil. euro)".

Chiar şi asa, dacă banii vor fi plătiţi în următoarele săptămânişi absorbţia va ajun­ge la aproape 400 de milioane de euro,respectiv 8,6% la sfârşitul lui iunie, avansul nu schimbă în maremăsură calculele în condiţiile în care alte programe au făcut dejaplăţi de 15-20% din total. Din 2007 până în prezent au fost semnate44 de contracte pe fonduri europene în valoare totală de 2,3miliarde de euro, jumătate din sumele puse la dispoziţie deBruxelles. MTI estimează că până la sfârşitul acestui an va faceplăţi din fonduri europene de 523 milioane de euro.

De la începutul anului România a făcut plăţi din fondurileeuropene pentru Trans­port în valoare totală de 68 mil. euro, celemai proaste luni fiind martie, apri­lie şi mai când plăţile autotalizat 2,7 mil. euro. Ex­plica­ţia responsabililor din MTIpentru plăţile mici este că în această perioadă au fost semnatecontracte pentru reabilitarea de drumuri naţionale şi construcţiade centuri, dar s-au finalizat şi licitaţiile pentru construcţia deautostrăzi. "Se estimează că în trimestrul trei se vor face plăţidoar la proiectele de reabilitare a drumurilor naţionale, iar întrimestrul patru se vor face plăţi atât pentru DN-uri, cât şipentru construcţia de autostrăzi".

PO Regional, lider la plăţi

La şfârşitul lunii mai fuseseră depuse în total 28.400 deproiecte pentru atragerea de fonduri structurale, cu 400 mai multedecât în luna anterioară, respectiv cu 3.500 mai multe faţă deînceputul anului.


Ce proiecte au trimis Transporturile spre aprobare laBruxelles în mandatul Ancăi Boagiu

  • Construcţia autostrăzii Lugoj - Deva, sectorul Lugoj - Dumbrava(contribuţie UE 259 mil. euro)

  • Construcţia autostrăzii Orăştie - Sibiu (contribuţie UE 716 mil.euro)

  • Construcţia autostrăzii Nădlac - Arad (contribuţie UE 243 mil.euro)

  • Construcţia autostrăzii Timişoara - Lugoj (contribuţie UE 230mil. euro)

  • Reabilitarea căii ferate Curtici - Radna (contribuţie UE 242mil. euro)

  • Reabilitarea căii ferate Coşlariu - Simeria (contribuţie UE 532mil. euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO