Media & Advertising

Cum sa vinzi sampon fara reclama

21.02.2003, 00:00 28

De ceva timp , pe rafturile cu produse de ingrijire corporala (sampon, gel de dus, lotiuni pentru corp) din marile supermarketuri se pot vedea o serie de produse care au pe ambalaj o bulina rosie inscriptionata "Pretul nu contine reclama TV".
O solutie de buget redus pentru un producator mai mic sau pur si simplu un "carlig" care sa atraga cumparatorul in cautarea celui mai bun raport pret/calitate? Probabil ca amandoua.
Bulina a aparut din septembrie 2002, spune firma importatoare a samponului, ALAI din Brasov. Sandu Luis, directorul de vanzari si marketing al firmei ALAI spune ca a ajuns la ea datorita "contractiei pietei si vazand ce bugete cheltuiesc altii pe reclama TV". Ideea de a lipi o bulina pe produs nu le apartine celor de la ALAI, insa cele doua texte sunt productii proprii originale. Ea a inlocuit alt set de buline auto-adezive, care s-au folosit incepand cu a doua jumatate a anului 1998, cand produsele purtau inscriptia "Fabricat exclusiv in Germania". In acel moment, importatorul a considerat ca provenienta nemteasca era pentru consumatorul roman cel mai mare atu al produselor. "Reprezentam un producator de marime medie din Germania care nu investeste nimic in exporturile sale", spune Luis. Cu alte cuvinte, n-are bani de reclama. Iata deci ca pentru un importator mic, bulina rosie a fost solutia de "guerila-marketing" pentru a lupta cu concurenta din partea marilor jucatori de pe piata.
Cum a evoluat ALAI in 2002? "Cifra de afaceri a stagnat. Profitul a disparut. Rezultatele pe 2002 au fost chinuite", spune Sandu Luis. Ramane ca bulina cea noua sa-si faca datoria anul acesta...
Firma importa si dustribuie cosmeticele Dulgon, Sanosan, Oversa si Fruttini, si produce confectii textile sub marca proprie DISCOBOL. Si aici intra ceva copyright: pe ambalajele produselor scrie scrie din 1991 "Fabricat cu grija in Romania".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO