Mediafax.biz Exclusiv

Anul tabletelor, internetului mobil şi al achiziţiilor în telecom

Autor: Magraon Andreea, Adrian Seceleanu

02.01.2011, 19:23 28

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai marioperatori de telefonie mobilă de pe piaţă, au introdus încă din2010 smartphone-uri ieftine în ofertă, dar această tendinţă se vaaccentua în acest an, odată cu apariţia pe piaţă a unor noigadgeturi. Pe lângă telefoanele mobile, 2011 ar putea fi anultabletelor PC, pe măsură ce pe piaţa locală vor fi disponibilecâteva zeci de alternative la Apple iPad, gadgetul care a declanşatla nivel mondial această modă.

Pe lângă tabletele care vor fi lansate deAcer, Asus, BlackBerry, LG, HTC, Motorola sau Lenovo, românii voravea la dispoziţie şi cel puţin două gadgeturi realizate de firmeromâneşti.

Braşovenii de la Visual Fan au lansat îndecembrie propria lor tabletă cu soft Google Android, pas care vafi făcut în prima parte a anului şi de compania Televoice, deţinutăde fostul şef al arbitrului telecom, Liviu Nistoran. Televoice alansat anul trecut şi primul eReader (cititor de cărţi electronice)realizat de o companie locală.

Avalanşa de smartphone-uri, tablete PC şieReadere va genera şi o creştere a ofertei de conţinut în formatdigital (cum sunt cărţile), mai multe edituri anunţând planuri înacest sens din a doua parte a anului 2010. În plus, creştereanumărului de utilizatori de smartphoneuri şi tablete ar putea ducela creşterea numărului de aplicaţii realizate special pentru acesteechipamente, aducând astfel venituri mai mari pentru companiile desoftware.

În altă ordine de idei, cele mai mari companiitelecom de pe piaţă îşi vor accelera, cel mai probabil, în acestan, achiziţiile operatorilor de comunicaţii mai mici, multe dintrenegocieri fiind demarate încă din anul2010.

Romtelecom şi RCS&RDS vor fi, cel maiprobabil, şi în 2011 cele mai active companii de pe segmentulachiziţiilor.

Prima tranzacţie din 2011 ar putea fi vânzareabazei de abonaţi a operatorului de televiziune prin satelit BoomTV, intrat în insolvenţă la jumătatea anuluitrecut.

În acest an, piaţa locală de soft şi serviciiva creşte cu 8 procente comparativ cu 2010, la aproximativ 760 demilioane de euro, potrivit estimărilor din piaţă. Creşterea vadepinde de dezgheţ area proiectelor în sectorul public, care arputea "ajuta" şi piaţa de servere şi PC-uri. În 2011 creşteri vorfi înregistrate în zona de integrare de sistem şi outsourcing, cuun accent mare pe partea de infrastructură, spre exempluexternalizarea departamentului de IT al unei companii. Acest lucruse va întâmpla deoarece companiile vor continua să-şi externalizezeserviciile IT&C. Pe de altă parte, faptul că există în Româniapersonal specializat în IT şi limbi străine, căutaţi în centrele deservicii ale marilor companii, va duce la creşterea angajărilor înacest sector.

Piaţa de externalizare a ajuns în România în2009 la o valoare de aproximativ 35 de milioane de euro fărăacordurile privind reţelele telecom. Din valoarea totală a pieţeiîn acest an aproape 100 de milioane au însemnat soluţiile deplanificare a resurselor companiilor (Enterprise Resource Planning-ERP), potrivit estimărilor companiei de analiză şiconsultanţă.

De asemenea, multinaţionalele IT vor continuaextinderea centrelor de servicii de pe piaţa locală, ceea ce vamări numărul angajaţilor în industria IT. Printre cei mai mariangajatori în această industrie pe piaţa locală sunt IBM, Oracle,HP sau Adobe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO