Mediafax.biz Exclusiv

Cum văd administratorii locali oferta Petrom. Care e preţul corect?

Autor: Roxana Pricop

14.07.2011, 19:13 490

Oferta Petrom adebutat pe 11 iulie şi se încheie pe 22 iulie. Statul vinde unpachet de 9,84% din acţiuni la un preţ maxim de 0,46 lei. Pe Bursă,acţiunile Petrom se tranzacţionau ieri la circa 0,39lei.

"Eu dacă aş fi fost statul român, aş fioferit un discount faţă de preţul de pe piaţă, pentru a stimulainvestitorii să subscrie şi pentru a mă asigura că oferta va firapid subscrisă.Undiscount de 10-15% faţă de preţul din piaţă ar fi stimulat şi grăbiinvestitorii să subscrie. În mod normal, pe orice piaţă şi la oriceofertă de acţiuni, indiferent că este iniţială sau secundară, seoferă un discount pentru ca apoi acţiunea să aibă loc să crească",a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania(SIF3).

La 31 martie, SIF3 deţinea un pachet de 96,5milioane de acţiuni OMV Petrom, respectiv 0,17% din capitalulcompaniei.

"Încă nu am luat o de cizie privindparticiparea la ofertă, analizăm şi ne vom decide în curând."Adrian Tănase, manager de portofoliu al fondului de acţiuni INGRomanian Equity - unul din tre cei mai mari investitori pe bursa dela Bucureşti cu active de peste 320 mil.lei (75 mil. euro) -, spune că preţul lacare se va face vânzarea pachetului va fi acelaşi pentru toţiinvestitorii şi probabil că nu va fi peste preţul actual alpieţei.

"Sperăm ca această ofertă să se încheie cusucces şi suntem dispuşi să subscriem în cadrul ofertei în măsuralichidităţilor de care dispunem. Încă nu am subscris, dar o vomface la un preţ la care achiziţionarea acţiunilor să aibă şanseimportante de realizare."

El crede că este posibil ca un singurinvestitor, să ia un pachet de 1-2% din acţiuni, deoarece existăinteres pentru sectorul energetic.

"Opinia noastră este aceeaşi, un discountfaţă de preţul de piaţă ar fi necesar pentru a asigura succesulacestei oferte, aceasta este o practică obişnuită şi pe alte pieţede capital", mai spune Tănase.

La finele lunii mai, expunerea fondului peacţiuni Petrom era de 6,21% din activele de 320,2 mil. lei.Fondul are la dispoziţielichidităţi de circa 16 mil. lei (3,8 mil. euro) pentru noiachiziţii.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova(SIF2), spune că analizează încă oportunitatea de a subscrie înofertă.

"Există discuţii care fac referire la cât depregătită este piaţa pentru un preţ maxim de ofertă.Preţul maxim estemotivat de spreadul mare existent între valoarea activelorcompaniei şi valoare ei de piaţă. Cu toate acestea, investitorii seaşteaptă la un discount faţă de preţul din piaţă, având în vedereactualele condiţii de piaţă, dar şi faptul că preţul acţiuniiPetrom a scăzut pe Bursă. Contextul în care ne aflăm acum va marcareacţia investitorilor instituţionali la ofertă, dar şi dacă a fostsau nu o opţiune stabilirea unui preţ maxim", spuneCeocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO