Economic

Când va scăpa businessul de birocraţia celor peste 100 de plăţi de impozite pe an?

Autor: Claudia Medrega

20.10.2010, 19:22 6

Reglementareaeste tot în stadiu de proiect. Nu s-a ajuns la o formă agreată. Artrebui ca până la sfâr şitul anului să fie aprobată, ca să poată săfie aplicată de la 1 ianuarie 2011. După intrarea în vigoare artrebui să existe o singură lege pentru toate contribuţiile socialeşi o singură declaraţie, care trebuie depusă într-un singur loc.Urma să fie demarată şi o testare pentru contribuabilii mijlocii",a declarat pentru ZF Dragoş Doroş, director în MinisterulFinanţelor.

El a menţionat că realizarea acestei schimbări legislative ar fifoarte benefică, fiind aşteptată atât de companii, cât şi deAgenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în condiţiile încare ar duce la simplificarea muncii şi la diminuareabirocraţiei.

Catalogarea sistemului românesc de taxe ca fiind "împovărător" areîn vedere nu mărul mare de impozite pe care companiile trebuie săle plătească anual, care trec pragul de 100 în ciuda nenumăratelorpromisiuni electorale ale politicienilor.

Birocraţia şi modul de colectare a taxelor frânează orice efort demajorare a încasărilor bugetare prin conformarea voluntară acontribuabililor, România reuşind să adune de-a lungul timpului,indiferent de sistemul de taxare, venituri reprezentând doar 30-32%din PIB.

Recent ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a spus că ANAFtrebuie să administreze de la 1 ianuarie toate contribuţiilesociale astfel încât să se realizeze o colectare mai bună aacestora.

În prezent există legi separate care reglementează modalitatea dedeclarare şi plată a contribuţiilor de asigurări sociale, desănătate sau de pensii. Angajatorii au obligaţia să depunădeclaraţiile în mai multe punc te, respectiv la Agenţia Naţionalăde Administrare Fiscală, casele de asigurări sociale şi agenţiileteritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Contribuţiile la pensii sunt colectate de Casa de Pensii,asigurările de sănătate de Casa Naţională a Asigurărilor deSănătate, iar cele de şomaj de către Agenţia de Ocupare a Forţei deMuncă.

Unde se plasează România?

În cazul României există, de exemplu, 12 plăţi pe an în cazulcontribuţiilor sociale, 12 plăţi pentru taxa pe valoare adaugată,în timp ce pentru taxe ca impozitul pe profit, clădiri sau teren,frecvenţa este de patru ori pe an pentru fiecare.

Per ansamblu, numărul de plăţi pentru con tribuţii şi taxe pe caretrebuie să le facă o companie într-un an în România, depăşeşte 100,în timp ce la nivelul ţărilor dezvoltate, ajunge la circa 20-30 sauchiar mai puţin.

Sistemul fiscal autohton nu pare să ofere un cadru prietenoscompaniilor şi populaţiei în ceea ce priveşte uşurinţa plăţiiimpozitelor, problema numărului mare de plăţi a taxelor fiindsubliniată în rapoartele Băncii Mondiale realizate în colaborare cufirma de consultanţă PwC.

În raportul Paying Taxes 2010 România figurează cu un număr de 113plăţi, dintre care majoritatea, respectiv 84, sunt plăţi aferenteimpozitării muncii.

La polul opus, cu cele mai puţine taxe, se plasează Suedia, undesunt doar două plăţi de impozite pe an. Şi ca procent,contribuţiile sociale reprezintă în România cea mai mare parte ataxării aplicate muncii, impozitul pe venit fiind de numai 16%. Înciuda faptului că România a adoptat cota unică de impozitare,numărul mare al celorlalte taxe percepute a redus beneficiileacestui sistem de impozitare.

Şi Comisia Europeană a atras atenţia de mai multe ori că Româniaare unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe dinlume.

O serie de ţări au iniţiat în ultimii ani proceduri pentrusimplificarea modalităţii de plată a taxelor, însă în Româniasistemul fiscal nu a făcut niciun pas înainte, iar plataimpozitelor şi taxelor în economia locală nu s-asimplificat.

O altă problemă prezentă în România este numărul încă mare altaxelor parafiscale, altele decât cele prevăzute în Codul fiscal.Finanţele au demarat inventarierea acestora, reuşind să-şi elimineo parte dintre ele, după ce reprezentanţii mediului de afaceri aureclamat ca numărul acestora nu este cunoscut şi împovărează mediulde afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO