Mediafax.biz Exclusiv

Japonezii de la Yazaki investesc 10 mil. euro în fabrica de componente auto din Arad

Japonezii de la Yazaki investesc 10 mil. euro în fabrica de componente auto din Arad

Autor: Laurentiu Cotu

22.06.2011, 10:24 688

Compania intenţionează să crească în acest an capacitateafabricii cu 10- 20% datorită noilor contracte obţinute cu Volvo,Jaguar Land Rover, PSA sau Continental.

Yazaki Component Technology şi-abugetat pentru acest an o creştere de până la 20% a afacerilor faţăde 2010.Producătorul de componente auto din Arad a încheiat anul2010 cu vânzări totale de circa 400 mil. lei (peste 95 mil.euro).

"Mizăm în acest an pe o creşterea afacerilor cuprinsă între 10 şi 20% în comparaţie cu 2010. Nebazăm atât pe noile proiecte obţinute, cât şi pe estimările venitedin partea grupului Yazaki. Totodată, proiectele noi necesităinvestiţii de peste 10 mil. euro în tehnologizare", a declaratpentru ZF Transilvania Constantin Nedelcu, administratorulcompaniei Yazaki Component Technology din Arad.

Vânzările intracomunitare şiexportul au o pondere de peste 95% din totalul cifrei de afaceri acompaniei. Yazaki Component Technology produce în proporţie de70-75% instrumente pentru bordul autoturismelor (aparate demăsură), modulele şi componentele electronice auto reprezentând25-30% din totalul producţiei.

O piaţă cu suişuri şicoborâşuri

Principalii clienţi ai companieisunt producătorii de automobile Toyota, Volvo, General Motors, PSA,Jaguar Land Rover, Renault-Nissan, Yazaki obţinând noi contracte decolaborare în cadrul proiectelor cu Continental, Volvo, Jaguar LandRover sau PSA.

"Dacă în primul semestru al anului 2010trendul pieţei a fost unul crescător, începând din partea a doua aanului piaţa a stagnat. În ceea ce priveşte anul 2011, s-aînregistrat o creştere a pieţei până în luna martie, însă din lunaaprilie aceasta stagnează", a mai spus Nedelcu.

Compania are în prezent aproximativ 1.000 deangajaţi, după ce în perioada ianuarie-mai a acestui an au fostangajaţi circa 100 de oameni. Conducerea Yazaki spune că vacontinua angajările în 2011, în prezent fiind disponibile posturide tehnicieni, ingineri electronişti, mecanici, IT-işti, dar şi însectorul de producţie.

Yazaki are în plan investiţii noi atât îninfrastructură, cât şi în liniile de fabricaţie, după ce a fostfinalizată recent construcţia unei noi hale sau parcarea pentruangajaţi. Compania nu a oferit mai multe informaţii privind bugetulplanificat pentru noile proiecte investiţionale.

Yazaki Component Technology a fostînfiinţată în anul 2003 la Arad, cu principal domeniu de activitatefabricarea de echipamente electrice şi electronice pentruautovehicule.

Compania a realizat în 2009 ocifră de afaceri de peste 310 mil. lei (circa 73 mil. euro) şi unprofit net de 13,6 mil. lei (circa 3,2 mil. euro), având un numărmediu de 483 de angajaţi.

Yazaki Component Technology faceparte din grupul japonez Yazaki, compania fiind controlată înproporţie de 99% de Yazaki Corporation. Competitorii YazakiComponent Technology sunt Magneti Marelli, Valeo, Delphi, Lear,JCI, Nippon Seiki, Visteon, Denso.

Japonezii mai deţin în România ofabrică de cablaje auto la Ploieşti, administrată de companiaYazaki România. În 2009 Yazaki România a obţinut o cifră de afaceride 539,3 milioane de lei (127,5 milioane de euro) şi un profit netde 21,1 milioane de lei (circa 5 milioane de euro), având un numărmediu de 3.362 de angajaţi, conform siteului MinisteruluiFinanţelor Publice.

Yazaki intenţionează să-şidezvolte o nouă facilitate de producţie în România la Caracal,judeţul Olt. Potrivit unor surse din piaţă, japonezii vor investipeste 10 mil. euro într-o uzină amenajată în cadrul fabricii detextile Romaniţa, unde au închiriat 6.000 mp.

Yazaki urmăreşte prin aceastăinvestiţie să fie mai aproape de fabrica Ford din Craiova, încondiţiile în care constructorul de automobile a anunţat că în maipuţin de un an va intra în fabricaţ ie, în această uzină, noul FordB-Max. Grupul Yazaki numără la nivel global 154 de companiiafiliate în 38 de ţări şi peste 200.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO