Mediafax.biz Exclusiv

Nemţii de la B. Braun au planuri mari: cifra de afaceri ar putea ajunge la 60 de milioane de euro în trei ani

Nemţii de la B. Braun au planuri mari: cifra de afaceri ar putea ajunge la 60 de milioane de euro în trei ani

Autor: Ioana David

20.02.2011, 19:29 69

"În prezentoperăm prin intermediul a patru companii în România şi numaiextinderea capacităţii de producţie (de soluţii perfuzabile -n.red.) ne va aduce 10-15 milioane de lei (peste 2,2 mil. euro) înplus (în următorii ani - n.red.)", a spus Martin Wenderoth,preşedinte al consiliului de administraţ ie al B. BraunPharmaceuticals SA, compania producătoare de soluţii perfuzabiledin cadrul grupului. El a adăugat că un alt motor de creşterepentru companie va fi reprezentat şi de reţeaua de şapte centre dedializă, pe care le operează sub brandul Avitum şi în care auinvestit 15 mil. euro în ultimii ani, însă nu a oferit mai multedetalii despre planurile din acest segment debusiness.

Celelaltedouă firme din România sunt B. Braun Medical, companie carecomercializează produse către spitale, farmacii, medici şi alţidistribuitori şi o firmă care se ocupă de vânzările produselor dedializă, B.Braun Avitum.

Investiţii de 30 de milioane de euro înultimii zece ani

Compania ainaugurat vineri la Timişoara o investiţie de 4 mil. euro înextinderea fabricii de produse perfuzabile (perfuzii) cumpărată în2009 "pentru câteva milioane de lei".

Anteriorfabrica purta numele de Helvetica Profarm şi a fost achiziţionatăde o companie elveţiană, însă nu sunt disponibile mai multeinformaţii despre foştii acţionari.

"Au fosttrei motive (pentru care au făcut această achiziţie - n.red.).Aveam nevoie de o fabrică, a fost o ocazie şi ne-a ajutat săexploatăm potenţialul din această regiune", a mai spusWenderoth.

În 2011capacitatea de producţie va atinge 19 milioane de unităţiperfuzabile (prin două linii de producţie). Christian Braun,manager regional pentru sud-estul Europei, a afirmat că 80% dinproducţia liniei de 500 ml este destinată pieţei interne, în timpce pentru linia de 100 ml un procent majoritar de peste 50% se vafolosi intern. Ca destinaţ ii de export, firma şi-a fixat ţăriprecum Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Albania. Anulacesta la Timişoara compania urmează să mai investească încă 2 mil.euro în upgradarea capacităţii deproducţie.

Compania-mamă B. Braun, afacere a familieiBraun, a avut vânzări de peste 4 mld. euro în 2010, iar în ultimiizece ani a investit peste 30 mil. euro pe piaţa românească atât înaceastă unitate, cât şi în centrele de dializă şidistribuţie.

Recrutează aproape 100 deoameni

Anteriorachiziţiei, în fabrica de la Timişoara lucrau 80 de oameni, acumsunt 110 însă ţinta este să ajungă la 200 de angajaţ i într-un an,un an şi jumătate, odată ce fabrica va lucra la capacitate maximă(preconizată pentru lunile iunie-iulie ale acestui an) şi se vorfinaliza şi noile investiţii.

Numărulangajaţilor poate fi considerat mare însă sunt multe etape dinprocesul de producţie care sunt manuale (de exemplu verificareadefectelor sau ambalarea în cutii).

Fabrica aavut anul trecut vânzări de 6 mil. euro, iar în 2011 şi-a bugetat 7mil. euro.

Soluţiileperfuzabile au un regim similar medicamentelor care se elibereazăpe bază de prescripţie medicală, adică preţul lor este stabilit deMinisterul Sănătăţii prin raportare la preţurile din alte 12 stateşi stabilirea unui nivel minim.

În acestecondiţii Meinrad Lugan, membru în consiliul de administraţie alfirmei germane, a spus că "o sticlă de apă dintr-o benzinărie estemai scumpă decât o soluţie perfuzabilă dinspital".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO