Mediafax.biz Exclusiv

Primul român care a lucrat la Carlyle s-a alăturat fostei echipe şi reia investiţiile cu un fond de 160 mil. €

Autor: Roxana Pricop

04.07.2011, 20:01 405

De plasamentele în România e responsabil DanFărcăşanu, primul român recrutat de firma americană.

Criza financiară a făcut ca gigantulamerican Carlyle să îşi anuleze planurile de extindere în EuropaCentrală şi de Est şi să-şi închidă biroul din Varşovia în 2008 înplin proces de ridicare a unui fond destinat regiunii.

La scurt timp, trei dintre profesioniştii dela conducerea biroului au pornit pe cont propriu şi au fondat firmade investiţii Resource Partners cu sediul la Varşovia.

Aceştia au strâns un fond de 158 milioane deeuro pentru investiţii în regiunea Europei Centrale şi de Est şiţările baltice. Suma a fost atrasă de la BERD şi Fondul European deInvestiţii, banca olandeză Rabo Bank şi compania franceză AxaPrivate Equity.

Printre profesioniştii recent recrutaţi deResource Partners se numără Dan Fărcăşanu, primul român numit înechipa gigantului american Carlyle şi care după închiderea birouluidin Varşovia a lucrat pentru fondul spaniol de investiţii GED cadirector de investiţii timp de doi ani până în aprilie. AstfelFărcăşanu s-a alăturat în calitate de director de investiţii fosteiechipe de profesionişti a Carlyle, polonezii Ryszard Wojtkowski,Aleksander Kacprzyk şi Piotr Nocen care au condus biroul de laVarşovia şi sunt în prezent parteneri fondatori ai ResourcePartners.

"Am păstrat legătura cu fosta echipă de laCarlyle chiar şi după închiderea biroului de la Varşovia. Dinaprilie însă m-am alăturat foştilor colegi, iar la ResourcePartners voi acoperi România, dar şi alte ţări dinregiune.

Pot spune că nu este o mare diferenţă întreceea ce am făcut la Carlyle şi ceea ce fac acum pentru că în ambelelocuri este prezentă o puternică componentă antreprenorială", aspus Dan Fărcăşanu, director de investiţii la ResourcePartners.

Al doilea român din echipa Resource Partnerseste Adrian Stănculescu, care ocupă funcţia de asociat. El s-aalăturat echipei în 2010 după ce anterior a fost consultant seniorîn cadrul companiei de consultanţă şi audit Deloitte Consulting înRomânia.

Fondul de investiţii administrat de ResourcePartners a încheiat cinci tranzacţii în Polonia şi Letonia până înprezent şi poartă negocieri de investiţii cu mai multe companii dinRomânia.

"Sperăm să încheiem prima tranzacţie înRomânia anul acesta", a mai spus Fărcăşanu.

Principalele ţinte de investiţii alefondului sunt companiile de mici dimensiuni, cu nevoi de finanţarede circa 5 milioane de euro.

Sectoarele de activitate în care fondulinvesteşte sunt bunurile de larg consum, servicii medicale,distribuitori şi retaileri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO