Mediafax.biz Exclusiv

Rekkers, BT: Pentru 2012 am ca ţintă o majorare a creditării cu 10%, pe baza actualei reţele, dar nu exclud nimic nici la capitolul unor posibile achiziţii

Autor: Crenguta Nicolae

12.12.2011, 12:50 230

De-a lungul timplui, BT a urmărit mereu să aibă un portofoliu de credite diversificat şi un raport între credite şi depozite în favoarea ultimelor, nefiind un jucător important pe piaţa imobiliară şi nici în creditarea în franci elveţieni.

Prin urmare, pentru Rekkers, cea mai mare realizare e faptul că după ce criza a lovit în ultimul trimestru din 2008 ("cel mai greu din cariera mea"), banca a ieşit mai puternică: de pe locul al optulea în sistem în 2009, acum a ajuns pe locul al treilea, iar profitul la nouă luni e mai mare cu 53% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

BT este deţinută de acţionari români (în principal SIF-uri şi Horia Ciorcilă) în proporţie de 52,55%, cei străini (în primul rând BERD şi Bank of Cyprus) deţinând 47,45%, fiind cea mai mare bancă cu capital privat autohton din România.

Portofoliul total de credite al Băncii Transilvania a crescut cu 12%, respectiv 1,6 mld. lei (372 mil. euro) de la începutul anului, până la aproape 15 mld. lei (3,5 mld. euro), potrivit raportului la nouă luni. Doar în trimestrul al treilea soldul creditelor a crescut cu 700 mil. lei. Spre comparaţie, în 2009 şi 2010 creşterea cumulată a portofoliului de credite a fost de 2,15 mld. lei.

Creditarea a crescut în special pe segmentul de companii, care a ajuns la 62% din portofoliul total de la 57% în urmă cu un an.

În opinia lui Rekkers, la capitolul greşeli ar intra optimismul prea mare, "de fapt general pe atunci în România", cu care banca a abordat politica de creditare, "dând împrumuturi într-o veselie". De aceea, adaugă el, "acum mă doare că avem acest provizion mare, deşi cifrele pe ansamblu sunt mai bune decât cele ale pieţei".

La nouă luni, costurile de risc au fost de circa 385 mil. euro, în scădere cu 20% faţă de perioada similară a lui 2010.

Referindu-se la situaţia generală a economiei, bancherul repetă că "jumătatea paharului e plină" - deja am lăsat în urmă mai bine de trei ani de criză, cu tot cu restructurările aduse de ea, aşa încât perioada care a rămas de parcurs până la ieşirea la liman - poate încă doi ani - e mai redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO