Mediafax.biz Exclusiv

Şantierele navale au revenit pe profit deşi au avut afaceri mai mici

Şantierele navale au revenit pe profit deşi au avut afaceri mai mici

Autor: Adrian Cojocar

29.08.2011, 19:47 269

O explicaţie pentru îmbunătăţirea profitabilităţii constructorilor de nave de anul trecut este faptul că în 2009 companiile au înregistrat pierderi financiare importante pe fondul evoluţiei nefavorabile a cursului de schimb.Multe şantiere navale au datorii în valută, iar reevaluarea lor a cauzat pierderi la nivel financiar.

Majoritatea şantierelor navale de pe plan local şi-au îmbunătăţit profitabilitatea în 2010 deşi s-au confruntat cu prima cădere a afacerilor de la începutul crizei, în condiţiile în care comenzile contractate în anii anteriori au fost finalizate, iar comenzile noi au întârziat să apară.

Cifra de afaceri cumulată a aceloraşi şantiere navale s-a diminuat anul trecut cu 8,5%, la 862 milioane de euro.

Singurul şantier care a înregistrat o creştere a afacerilor a fost cel al coreenilor de la Daewoo Mangalia Heavy Industries, care a ajuns la o cifră de afaceri de 402,6 milioane de euro după un avans de 32,9%.

Şantierul naval Daewoo a ajuns astfel la o cotă de aproape 50% pe piaţa şantierelor navale din România. Coreenii de la Daewoo şi-au redus totodată pierderile în 2010 de circa trei ori, la 33,3 milioane de euro.

Ceilalţi jucători de top au suferit contracţii la nivelul afacerilor, cele mai mari scăderi fiind consemnate de Şantierul Naval Constanţa (SNC), deţinut de omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu, şi Shipyard ATG Giurgiu, controlat de Teodor Apostol, ale căror vânzări s-au prăbuşit cu 40%.

Ambele şantiere navale din Tulcea şi Brăila, care fac parte din grupul sud-coreean STX Shipbuilding, au revenit pe profit anul trecut, cu câştiguri cumu late de 25,3 mil. euro după pierderi de 12,1 mil. euro în anul 2009.

Cei doi constructori de nave au raportat profituri importante în ciuda diminuă rii cu 29% a afacerilor acestora, până la 204,7 mil. euro.

Olandezii de la Damen Galaţi au revenit de asemenea pe profit anul trecut cu un câştig important, de 5,9 milioane de euro, după un rezultat negativ de 2,1 milioane de euro cu un an în urmă.Afacerile Damen s-au redus cu 19%, la 84,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO